ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος

τρεις-κατηγορίες-τιμολογίων-ρεύματο-286187

Να περιορίσει το φαινόμενο της μεγάλης επιβάρυνσης λόγω ρήτρας προσαρμογής, με το οποίο ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά κατά την παρούσα κρίση οι καταναλωτές ρεύματος, επιχειρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η εκτόξευση των τιμών του αερίου έφερε εκτόξευση της χονδρεμπορικής ρεύματος, με αποτέλεσμα οι εταιρείες λιανικής να ενεργοποιήσουν τα «ψιλά γράμματα» που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις τους (και στα οποία δεν έδιναν σημασία οι καταναλωτές προσελκυόμενοι από τις φθηνές ονομαστικές τιμές κιλοβατώρας), που προβλέπουν μετακύλιση του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους στους πελάτες τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρχονται λογαριασμοί όχι απλώς «φουσκωμένοι» αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τροπλάσιοι από τους συνήθεις.

Έτσι η ΡΑΕ σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από τον Μάρτιο την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων, με κριτήριο το αν περιλαμβάνουν ή όχι ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και το ύψος της επιβάρυνσης που θα μπορεί αυτή να προκαλέσει.

Για τη διάκριση των τιμολογίων, θα προβλέπονται τρεις κατηγορίες, όπως προέβλεπε και η πρόταση που έθεσε η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, για τον χαρακτηρισμό των κατηγοριών αυτών δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος «κίνδυνος», κάτι που είχαν ζητήσει αρκετοί προμηθευτές στη διαβούλευση και έκανε δεκτό η Αρχή.

Αυτό σημαίνει πως τα τιμολόγια δεν θα χαρακτηρίζονται «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου» και «υψηλού κινδύνου», όπως προβλεπόταν στην πρόταση, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τα κριτήρια κατάταξης των προϊόντων στις τρεις κατηγορίες. Έτσι, στην πρώτη κατηγορία θα εντάσσονται τα σταθερά τιμολόγια.

Στη δεύτερη, θα υπαχθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης, στα οποία δηλαδή θα ορίζεται ένα συγκεκριμένο πλαφόν για την πρόσθετη επιβάρυνση, πάνω από την οποία η όποια τυχόν επιπλέον προσαύξηση θα απορροφάται από την προμηθευτή. Αντίθετα, τα προϊόντα της τρίτης κατηγορίας δεν θα έχουν μέγιστο όριο προσαύξησης.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνεται στις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες που θα εγκριθούν σήμερα από την Ολομέλεια της ΡΑΕ. Στις Οδηγίες θα καθορίζονται επίσης οι ενιαίες φόρμες των λογαριασμών και των εντύπων προσφοράς νέου συμβολαίου. Και σε αυτή την περίπτωση, η ΡΑΕ αναμένεται να διατηρήσει την προσέγγιση της πρότασης που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση, υιοθετώντας ωστόσο επιμέρους τροποποιήσεις που υπέδειξαν οι εταιρείες προμήθειας με τα σχόλιά τους.

Η ΡΑΕ θα αποστείλει άμεσα στο ΥΠΕΝ γνωμοδότηση για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Επίσης, η Αρχή έχει καλέσει σε ακρόαση 12 προμηθευτές, για χρέη που έχουν δημιουργήσει προς τους Διαχειριστές μέσα στο 2021.

Έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα σε 5 εταιρείες, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, σε προηγούμενη χρονική περίοδο. Στόχος της Αρχής είναι εντός του 2022 να μηδενισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των παρόχων προς τους Διαχειριστές.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου