ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν 431.100.000€

ζητούν-από-τους-συνταξιούχους-να-επισ-297952

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 λόγω της φορολόγησής τους.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό της τάξεως των 431.100.000 ευρώ.

Περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά για το 11μηνο που προέρχονταν από περικοπές που έγιναν σε κύριες συντάξεις μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Τα ποσά αυτά δεν φορολογήθηκαν στην «πηγή» τους, κατά την εκταμίευσή τους. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, φορολογούνται μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης στα έτη 2015 και 2016. Δηλαδή με τον φόρο που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, για τη συγκεκριμένη χρονιά, αφού ενσωματωθούν με τα ήδη δηλωμένα εισοδήματα των δύο αυτών ετών.

Έτσι οι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν ποσά που κυμαίνονται από 20% έως και 55% όσων εισέπραξαν με βάση την κλίμακα φορολογίας.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπολογίζει ότι μεσοσταθμικά θα πρέπει να επιστραφεί στα Δημόσια Ταμεία το 33% του ποσού των αναδρομικών που έλαβαν.

Σημειώνεται δε, ότι το 2020 έλαβαν 1,197 δισ. ευρώ και το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο 1,307 δισ. ευρώ. Υπολογίζοντας με το ποσοστό του 33% που θα πρέπει να επιστραφεί, το ποσό που θα… δοθεί πίσω ανέρχεται στα 431 εκατ. ευρώ.

Αγανάκτηση στους συνταξιούχους – Συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους η εξέλιξη αυτή με τη φορολόγηση των αναδρομικών 11μηνου.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ετοιμάζει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί και απευθύνει κάλεσμα στους συνταξιούχους να συμμετάσχουν.

Όπως επισημαίνεται είχε ζητηθεί με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα από τις 8 Ιουνίου να τακτοποιηθεί «έγκαιρα και με ορθό τρόπο» το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν και αδικηθούν ξανά οι συνταξιούχοι, αλλά δεν έγινε κάτι.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν δε, ότι «σε μια περίοδο ανατιμήσεων και ακρίβειας ακόμη και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, είναι εγκληματικό να ζητεί η κυβέρνηση επιστροφές ποσών από τους συνταξιούχους».

Η επιστολή στον Σταϊκούρα

Στην επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητούσε να «εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι από την παράνομη φορολόγηση, των παράνομων περικοπών. Και αυτό το ζητάμε για κάθε επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών που αφορούν στη σύνταξή μας».

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή που είχε σταλεί τον Ιούνιο

Της Εύης Κατσώλη

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου