ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτή η εικόνα στις ευρωαγορές

μεικτή-η-εικόνα-στις-ευρωαγορές-306709

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, σε μια προσπάθεια να ζυγίσουν τις ανησυχίες που προκάλεσε η έκθεση σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό της περιοχής.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται οριακά υψηλότερα, στο +0,03%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να υποχωρεί κατά 1,3% ενώ εκείνος των μέσων ενημέρωσης σημειώνει άνοδο 0,3%.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,18% στις 16.280 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,34% στις 7.266 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,14% στις 7.166 μονάδες.

Παρά τη θετική κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στην περιοχή παραμένουν. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε στο 4,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η ΕΚΤ προειδοποίησε για τις αποτιμήσεις στις αγορές ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η περιοχή συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία της Covid.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε στο 4,2% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο – το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν μια δεκαετία, καθώς το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη. Τα στοιχεία αναμένεται να προσθέσουν πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να λάβει μέτρα για τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου