ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή γλώσσα από Λαγκάρντ με υπονοούμενα για τη διαρροή

σκληρή-γλώσσα-από-λαγκάρντ-με-υπονοού-42787

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε την Κυριακή το βράδυ επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με την οποία χαρακτηρίζει «ανοησίες» την άποψη ότι το Ταμείο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτική τακτική τη δήθεν επίκληση ενός πιστωτικού γεγονότος, ενώ δείχνει, εμμέσως πλην σαφώς, τον υπεύθυνο της διαρροής, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να γίνει σεβαστός ο ιδιωτικός χαρακτήρας των συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της αποστολής του Ταμείου και η προσωπική τους ασφάλεια.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, επιλέγει να δημοσιοποιήσει την επιστολή της στον Πρωθυπουργό μέσω της ιστοσελίδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο, όπως η ίδια σημειώνει, «την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στον διάλογό μας».

Η επιστολή της κας Λαγκάρντ στον έλληνα Πρωθυπουργό εστάλη με αφορμή τις διαρροές στο Wikileaks των διαλόγων μεταξύ του Πολ Τομσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του με καλή πίστη, όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών, γράφει στην επιστολή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «… οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία».

Και προσθέτει: «Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Καλύπτει και στηρίζει τον Πολ Τόμσεν

Διαψεύδοντας κάθε προσδοκία απομάκρυνσης ή περιθωριοποίησης του Πολ Τόμσεν μετά τη διαρροή των συζητήσεων, επιβεβαιώνει την απόλυτη κάλυψή της και στήριξή της στην διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου: «Η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Διατυπώνοντας, για μια ακόμη φορά, την επίσημη θέση του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως «Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε αρκετά από την συγκρότηση ενός συνεκτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορέσω να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Εχω τονίσει πολλές φορές ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα μόνο εάν είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και εφόσον ανταποκρίνεται στον στόχο του να θέσει την Ελλάδα στον δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης με τη σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σύντομα να πάρει και άλλα μέτρα, σημειώνει η κα Λαγκάρντ, υιοθετώντας ουσιαστικά τις απόψεις Τόμσεν.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι πρόσφατα εξήγησε στον έλληνα Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του, την ανάγκη ανακούφισης του χρέους προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική πρόοδος.

Και για να διαλύσει κάθε υποψία περί σκόπιμης καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του Ταμείου τονίζει, στην επιστολή της, την ανάγκη «να οδηγήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε ταχεία ολοκλήρωση, για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου