ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακάλυπτες χιλιάδες επιταγές στον κατασκευαστικό κλάδο εξαιτίας των capital controls

ακάλυπτες-χιλιάδες-επιταγές-στον-κατ-424491

Παράταση 15 ημερών για να μην θεωρηθούν ακάλυπτες οι τραπεζικές επιταγές των μελών του –μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας- ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη την Τρίτη από το ΣΑΤΕ στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, « χιλιάδες επιταγές με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος της τραπεζικής αργίας, έχουν καταστεί ακάλυπτες χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτό οι εκδότες τους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, το ύψος των επιταγών αγγίζει περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρω. Από το ΣΑΤΕ θεωρούν ότι η παράταση θα πρέπει να καλύψει εκτός από όλες τις επιταγές με ημερομηνία λήξης εντός του διαστήματος της τραπεζικής αργίας και αυτές που έχουν ημερομηνία λήξης έως και 10 μέρες μετά τη λήξη της.

Και αυτό πρέπει να γίνει, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές προκειμένου να δοθεί ο ζωτικός χώρος στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα στα τραπεζικά ιδρύματα για την προεξόφληση των εγκεκριμένων πιστοποιήσεων τους.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Ζαχαρίας Αθουσάκης εξαιτίας των capital controls έχουν σταματήσει τα έργα σε όλα τα εργοτάξια. « Και η επανεκκίνηση των έργων δεν προβλέπεται πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ, το σταμάτημα των έργων έχει ως συνέπεια 40.000 εργαζόμενοι στα εργοτάξια όλης της χώρας είτε να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε να έχουν απολυθεί από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls.

Όπως αναφέρουν πηγές από τον κατασκευαστικό χώρο, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες έχουν στερήσει την αγορά από ρευστό. Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές πρώτων υλών ζητούν μόνο μετρητά γεγονός που έχει μπλοκάρει τη συνέχιση των έργων.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου