ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Μετά το ελληνικό «time-out» η ευρωζώνη δεν θεωρείται αμετάκλητη

goldman-sachs-μετά-το-ελληνικό-time-out-η-ευρωζώνη-δε-421796

Στα «τρία διδάγματα» για τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ που προκύπτουν από όσα διαδραματίσθηκαν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αναφέρεται έκθεση της Goldman Sachs.

Η έκθεση που έχει συνταχθεί από τον επικεφαλής ανάλυσης της επενδυτικής τράπεζας Χιου Πιλ εστιάζει στα εξής διδάγματα α) Η έξοδο από το ευρώ είναι πιθανή, β) η γαλλογερμανική ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι «ξεχαρβαλωμένη» (spluttering),γ) η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ διαβρώνεται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για την ευρωζώνη:

Μάθημα # 1: Μια έξοδος είναι δυνατή. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντα επέμεναν ότι η υιοθέτηση του ευρώ είναι αμετάκλητη. Αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η προοπτική ενός «time-out» για την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ πέτυχε ευρεία υποστήριξη. Στην πράξη, ένα τέτοιο χρονικό όριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μόνιμη έξοδο.

Μάθημα # 2: Η γαλλο-γερμανική κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φυλλορροεί. Ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ περιέγραψε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ένα γερμανικό άλογο με ένα Γάλλο αναβάτη». Η γερμανική πρόταση το Σαββατοκύριακο για ένα ελληνικό «time-out» από την ζώνη του ευρώ έγινε μονομερώς. Οι Γάλλοι δεν το υποστήριξαν, αλλά οι Γερμανοί διαπραγματευτές προχώρησαν έτσι κι αλλιώς (και βρήκε στήριξη της πρότασης από άλλες χώρες).

Μάθημα # 3: Η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ διαβρώνεται. Η προθυμία της Γερμανίας να αναλάβει μονομερή δράση αντικατοπτρίζει επίσης μια διάβρωση της αρχής της ομοφωνίας που διέπει τις πιο ευαίσθητες περιοχές της λήψης αποφάσεων εντός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου