ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός βαρέων 100.000 εργαζόμενοι

εκτός-βαρέων-100-000-εργαζόμενοι-417263

Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα, αναμορφωμένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), που θα επηρεάσει άμεσα περισσότερους από 100.000 εργαζομένους.

Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3.600 ένσημα), δεν θα θιγούν και θα διατηρήσουν το σημερινό – ευνοϊκότερο – ασφαλιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ασφαλιστικού νόμου, (ν.3863/2010), οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα, εφόσον μέχρι τις 31/12/2015 έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, έχουν δηλαδή πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε ΒΑΕ και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον Πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ν. 1902/90).

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να «εξαγοράσουν» ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσουν περισσότερα ένσημα στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδοτικής αναγνώρισης μέρους του εργασιακού χρόνου που έχει προηγηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές έχουν «κλειδώσει» και όλα δείχνουν πως εκτός λίστας ΒΑΕ θα βρεθούν συνολικά όσοι εργάζονται στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και στο λιανικό εμπόριο, οι κομμωτές και κομμώτριες, οι τραγουδιστές, οι εκφωνητές και όλες οι συναφείς ειδικότητες, ενώ υπάρχουν και παράδοξα, όπως το ότι εκτός λίστας μένουν και οι σερβιτόροι που … δεν απασχολούνται μετά τις 10 το βράδυ, οι καμαριέρες αλλά και οι καθαρίστριες που απασχολούνται από έναν μόνο εργοδότη!

Αντιθέτως, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών θα ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου