ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αναμένονται αποφάσεις για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

δεν-αναμένονται-αποφάσεις-για-το-χρέο-418

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να λήξει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, αφήνοντας έτσι μετέωρο το ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο παράγων εκλογές το 2017 που ισχύει για τη Γερμανία δεν επιτρέπει γενναιόδωρες κινήσεις έναντι της Ελλάδας, ούτε καν με τη μορφή συγκεκριμένων δεσμεύσεων για επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων.

Έτσι, σύμφωνα με Τα Νέα, τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, είναι δύο:

Το πρώτο -η καλύτερη εκδοχή για την Ελλάδα- είναι να αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος ώς την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται στον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του ΔΝΤ θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή μιας συγκεκριμένης ρύθμισης του χρέους.

Eως τότε δεν θα συμμετέχει φυσικά ούτε στο πρόγραμμα ούτε στη χρηματοδότηση, αλλά θα εγκρίνει με κάποιον τρόπο την πρώτη αξιολόγηση κλείνοντας το μάτι στη Γερμανία, ώστε να περάσει την εκταμίευση από το Κοινοβούλιό της. Εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν ώς το φθινόπωρο σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο μπορεί να επιστρέψει.

Το δεύτερο σενάριο, η χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα, είναι να αποφασιστεί από τώρα, στις 24 Μαΐου, ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, δύσκολα το ΔΝΤ θα μπορέσει να δικαιολογήσει την παραμονή του στο πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου