ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM

από-την-τρίτη-οι-διαπραγματεύσεις-με-δ-405225

Αύριο Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για το νέο τριετές πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά και οι συζητήσεις για τις νέες δανειακές συμβάσεις που θα συνομολογήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η Ευρώπη -μη θέλοντας να επαναλάβει το λάθος του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στο οποίο δεν υπήρχε χρονική ταύτιση του ευρωπαϊκού σκέλους με αυτό του ΔΝΤ (το ευρωπαϊκό έληγε το Δεκέμβριο του 2014 και του Ταμείου τον Φεβρουάριο του 2016)- συμπεριέλαβε στις υποχρεώσεις της Ελλάδας την υποβολή αιτήματος για νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί της επέκτασης της ήδη εγκριμένης χρηματοδότησης (ύψους 16 δισ. ευρώ). Έτσι, ο στόχος είναι και τα δύο προγράμματα, του ESM και του ΔΝΤ, να εκπνέουν στο τέλος του 2018.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου ότι έλαβε την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία του ζητείται μια νέα δανειακή διευκόλυνση. «Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών για το θέμα αυτό» ανέφερε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του, χωρίς να επεκταθεί στα χαρακτηριστικά της νέας χρηματοδότησης.

Αυτή η αναφορά γίνεται σκοπίμως, καθώς ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της νέας βοήθειας του ΔΝΤ -πρόγραμμα και δάνειο- θα κλειδώσουν στις συνομιλίες που θα εκκινήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Παρασκευή και οι οποίες θα εστιάσουν και στο θέμα του χρέους.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα αφιχθούν λίγο αργότερα των τεχνικών κλιμακίων που ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται στην Αθήνα.

Τα νέα προαπαιτούμενα

Έλληνας αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί διέψευσε τις αιτιάσεις ότι η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εμποδίσει την πρόσβαση της ομάδας των πιστωτών στις κυβερνητικές υπηρεσίες. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» τόνισε. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ευρωσυστήματος η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και αφετέρου στο ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον προαπαιτούμενα πριν η Ελλάδα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, καθώς και στις αγορές προϊόντων. Το ΔΝΤ ειδικά, επιμένει στο να μην υπάρξουν υπαναχωρήσεις σε οποιαδήποτε από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ενώ επιμένει και στην θέσπιση νομοθετικών αλλαγών για την ευθυγράμμιση του πλαισίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να επιμένει στην συνέχιση του ανοίγματος νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, στην μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό στον χώρο της ενέργειας και στην μείωση του κόστους για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση η νέα δέσμη των προαπαιτούμενων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέο έκτακτο Eurogroup, ενδεχομένως στις 11 Αυγούστου.

Στις περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην συνομολόγηση του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ήτοι δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών τις επόμενες δυο εβδομάδες για ένα πλήρες μνημόνιο κατανοήσεως, ενδέχεται η Ελλάδα να λάβει ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα προ τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου