ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα «κληρώνει» για την δόση των 7,7 δισ. Συνεδριάζει ο ESM

σήμερα-κληρώνει-για-την-δόση-των-77-δι-404034

«Σήμερα κληρώνει» για την δόση των 7,7 δισ. την οποία η Αθήνα αναμένει άμεσα, για να μπορέσει να αποπληρώσει έγκαιρα μέσα στον Ιούλιο τα 6,5 δισ. ευρώ σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ξένους ομολογιούχους.

Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν στο protothema.gr πως «έκλεισε» -έστω και τελευταία στιγμή- η εκκρεμότητα για το θέμα των διώξεων των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, στο οποίο επέμειναν ιδιαίτερα​ μέχρι τέλους οι ευρωπαίοι δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών –αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι- δηλώνουν σίγουροι πως στην σημερινή συνεδρίαση του ESM θα εγκριθεί η εκταμίευση και αναμένουν ότι τα λεφτά θα έρθουν​ στη χώρα μας​ μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη το αργότερο.

Από την άλλη πάντως, ούτε και χθες έστειλε η κυβέρνηση επιστολή προθέσεων προς το ΔΝΤ για να ζητήσει την συμμετοχή του Ταμείου με νέο δάνειο έως 2 δισ. δολάρια προς τη χώρα μας. Αν και την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως «σήμερα – αύριο» θα σταλεί, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η επιστολή θα σταλεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως στις αρχές τις επόμενης εβδομάδος ή και μέσα στο σαββατοκύριακο ακόμη.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πάντως πως η επιστολή προς το ΔΝΤ δεν αποτελεί προϋπόθεση για να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της δόσεως ο ESM. Καθησυχάζουν επίσης πως δεν γεννάται ζήτημα –επί του παρόντος τουλάχιστον- με την άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να παράσχει γνωμοδότηση όπως ζητούσε το ΔΝΤ πως τα μέτρα για το 2019 και μετά (περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου) δεν είναι αντισυνταγματικά και δεν θα καταπέσουν στα δικαστήρια πριν καν εφαρμοστούν.

Από την δόση των 7,7 δισ. ευρω τα 6,9 δισ. αφορούν αποκλειστικά πληρωμές για το δημόσιο χρέος της χώρας. Άμεσα με αυτά θα πρέπει να πληρωθούν στις 17 Ιουλίου περίπου 2,1 δισ. σε ομολογιούχους που αγόρασαν πριν τρία χρόνια το «ομόλογο Σαμαρά», 290 εκατ. μία μέρα μετά στο ΔΝΤ και 4 δισ. στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει και δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στη χώρα θα πρέπει να δοθούν αποκλειστικά για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ τους επί μήνες ή και χρόνια.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου