ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λούκα Κατσέλη: Ζητήσαμε 10 δισ. ευρώ για μια πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

λούκα-κατσέλη-ζητήσαμε-10-δισ-ευρώ-για-μ-403322
Κατατέθηκε αίτημα προς τον ESM προκειμένου να δοθούν 10 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για μια πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πριν από την τελική που αναμένεται να γίνει στο τέλος του χρόνου.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται από την ύπαρξη των κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραμμίζοντας τους μεγάλους στόχους που έχουν τεθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Τόνισε την ανάγκη εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

«Πρέπει το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί κάποια στιγμή στο βασικό του ρόλο, να ρίξει χρήμα στην αγορά και να στηρίξει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε η κ. Λούκα Κατσέλη.

Αναφέρθηκε στην αποκέντρωση του συστήματος η οποία ξεκίνησε από χθες Δευτέρα με τη δυνατότητα χορήγησης από κάθε τράπεζα 100.000 ευρώ ανά πελάτη και στην κατάθεση πρότασης για διεύρυνση του ορίου των 100.000 ευρώ αλλά και των ορίων για κάθε τράπεζα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα ανήκουν «στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΚΤ και, σίγουρα, εξαρτώνται και από τη ρευστότητα του συστήματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου