ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P για ΕΕ – Αναβαθμίζει την ανάπτυξη – Στηρίζει την ΕΚΤ

sp-για-εε-αναβαθμίζει-την-ανάπτυξη-403280

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, προχώρησε η S&P Global Ratings.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 5,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,4%.

«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο/Απρίλιο ήταν εκπληκτικά ισχυρή, τόσο από άποψη ΑΕΠ όσο και από πλευράς απασχόλησης”, ανέφερε σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος.

«Αυτή η αύξηση των προβλέψεων για το 2021 σημαίνει ότι το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την κρίση θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το τέλος αυτού του έτους, ένα τέταρτο πριν από τις προηγούμενες προβλέψεις μας», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη της S&P για την ανάπτυξη τoυ 2022 παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,5%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτιμά ότι ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,8% , προσθέτοντας ότι «η δύναμη της ανάκαμψης έχει προκαλέσει ελλείψεις υλικών και αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων».

Ο οίκος δήλωσε ότι αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι η παροδική αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι λόγος για την ΕΚΤ να σφίξει ακόμη τη νομισματική της πολιτική.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες στην ευρωζώνη και έφτασε το 65% μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου