ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ψευδείς οι κατηγορίες ότι η τρόικα ελέγχει την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων

κομισιόν-ψευδείς-οι-κατηγορίες-ότι-η-τ-401866

Λανθασμένες και μη θεμελιωμένες χαρακτήρισε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τις κατηγορίες του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η τρόικα ελέγχει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Ερωτηθείσα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις σχετικές αναφορές η κ. Αντρέεβα ξεκαθάρισε πως οι θεσμοί και ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν μόνον τεχνική συνδρομή στην ΓΓΔΕ.

«Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αληθείς. Παρέχουμε μόνον τεχνική συνδρομή», ανέφερε το στέλεχος της Κομισιόν, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την φημολογούμενες προετοιμασίες για την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα έλαβε αποστάσεις.

«Η ΕΕ δεν εξετάζει σχέδια συνωμοσίας ή θέματα του παρελθόντος ή υποθετικά σενάρια αλλά εστιάζει στο μέλλον», ανέφερε.

Η κ. Αντρέεβα δέχθηκε ερωτήσεις και για το εάν η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κράτους μέλους προϋποθέτει την έξοδο από την ευρωζώνη. Η ίδια δεν θέλησε να ερμηνεύσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για το θέμα αυτό και αρκέσθηκε να πει πως το θέμα του ελληνικού χρέους δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις επί τους ελληνικού προγράμματος η κ. Αντρέεβα είπε πως συντελείται πρόοδος. Όπως απεκάλυψε οι ομάδες των θεσμών ήλθαν την Κυριακή στην Αθήνα και ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο είναι ήδη στην Ελλάδα.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις εξελίσσονται ομαλά και αν και τόνισε πως δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση τους, προσέθεσε πως το ζητούμενο είναι με την πρώτη δόση του δανείου από τον ESM να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ερωτηθείσα για το εάν οι θεσμοί ζητούν προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της δόσης επανέλαβε πως «περισσότερες μεταρρυθμίσεις αναμένονται ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης» και ξεκαθάρισε πως τα προαπαιτούμενα είναι κομμάτι της εν εξελίξει συζήτησης, αλλά και ότι θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

Τέλος, η κ. Αντρέεβα κατά την συνέντευξη Τύπου έκανε αναφορά στον επικεφαλής εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος έχει σήμερα γενέθλια.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου