ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Τι κρύβει η νέα πρόταση Σόιμπλε για την Κομισιόν

ft-τι-κρύβει-η-νέα-πρόταση-σόιμπλε-για-τη-396784

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, προτείνει να αφαιρεθεί ένα μέρος βασικών εποπτικών αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, τη στιγμή που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατοπίζεται προς έναν όλο και πιο εμφανή πολιτικό ρόλο, αναφέρουν σε σημερινό τους (31/07) άρθρο οι Financial Times.

Σημειώνουν ότι σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, κάποιες από τις πρωταρχικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ σε τομείς όπως η αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν σε ανεξάρτητους φορείς.

Η ιδέα συζητήθηκε σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αυτό το μήνα. Οι υπουργοί φέρονται δυσαρεστημένοι με τις προσπάθειες του Jean-Claude Juncker, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ωστόσο, η γερμανική πρόταση δεν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Επιτροπής, αλλά στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών σε μια εποχή, που το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο πολιτικοποιημένο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμότητας της Επιτροπής, μέσω εκλογών, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης εκλογής προέδρου.

Η Γαλλία όμως είναι πιθανό να αντιταχθεί σε μια κίνηση που θα δίνει περισσότερη δύναμη σε τεχνοκρατικά εποπτικά όργανα. Ο πρόεδρος Francois Hollande, ο οποίος προωθεί την ιδέα μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης, υπό την εποπτεία ενός ειδικού κοινοβουλίου μόνο για τη νομισματική ένωση, επιδιώκει να αυξήσει τη δημοκρατική εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε την πρότασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουλίου, όταν οι υπουργοί της ευρωζώνης συζητούσαν την «έκθεση των πέντε προέδρων» σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης.

Η «έκθεση των πέντε προέδρων» εκπονήθηκε από τον κ. Juncker, αφού ο Mario Draghi, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επέστησε πέρυσι την προσοχή στο γεγονός ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δείχνουν να εφησυχάζουν σχετικά με το μέλλον του κοινού νομίσματος ενώ θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναδιαμόρφωση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Η έκθεση καλούσε τους ηγέτες να ολοκληρώσουν τις πολιτικές, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, ωστόσο ανέβαλε τυχόν νέες πρωτοβουλίες για τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είχαν σχεδιάσει να επιταχύνουν την εφαρμογή ορισμένων από τις προτάσεις της έκθεσης, σε περίπτωση που θα συνέβαινε ένα Grexit, έτσι ώστε να πείσουν τις χρηματαγορές ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη θα ερχόταν πιο κοντά και ότι δεν θα έχανε άλλο μέλος.

Όμως οι θερμές συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε μια συμφωνία διάσωσης, έπεισαν πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι έχει έρθει η ώρα για επανεξέταση των πορισμάτων της έκθεσης. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ζήτησε την ταχεία μετάβαση σε μια πλήρη πολιτική ένωση.

Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Euro2day

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου