ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» χιλιάδες δηλώσεις 5 μέρες πριν λήξει η προθεσμία

στον-αέρα-χιλιάδες-δηλώσεις-5-μέρες-π-396660

Νέα παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την πρώτη που έχει δοθεί, να εκπνέει στις 17 Ιουλίου. Το αίτημα ζητά μέσω επιστολής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) στην υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία αφού εκκρεμεί η υποβολή ακόμη αρκετών χιλιάδων δηλώσεων (υπολογίζονται περί τις 800.000) αυτοί που θα πληρώσουν φόρο αναμένεται να είναι περισσότεροι από πέρυσι.

Αιτία οι νέες επιβαρύνσεις μέσω της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και οι φορολογικές κλίμακες. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί οι 2.169.654 είναι χρεωστικές, δηλαδή το κράτος περιμένει να εισρεύσει στα ταμεία του ποσό της τάξης πέραν των 2,50 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται προηγούμενες χρήσεις σε ρύθμιση ή εκκρεμότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το προηγούμενος έτος οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο είναι αυξημένοι και θα πληρώσουν κατά μέσον όρο 1.211 ευρώ ο καθένας. Πιστωτικές είναι 853 χιλιάδες δηλώσεις δηλαδή, οι φορολογούμενοι αυτοί δικαιούνται επιστροφή περίπου 304 εκατ. ευρώ. Mε τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μεσα στην κρίση είναι πιθανό να μην πιστωθούν αλλά να συμψηφισθούν με άλλη βεβαιωμένη ή νέα οφειλή στην εφορια. Μερίδα του λέοντος στην πίτα της εκκαθάρισης κρατούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν μηδενικές δηλώσεις, ούτε δίνουν ούτε έχουν λαμβάνειν. Οι δηλώσεις αυτές είναι περίπου το 43,76% του συνόλου.

Οι ανωτέρω φορολογούμενοι αποτελούν το 40,73% του συνόλου, όταν το περυσινό έτος αποτελούσαν το 37,95% του συνόλου.

Στα φετινά δεδομένα προστίθενται και οι παλαιότερες υποχρεώσεις που αφορούν χρήσεις παρελθόντων ετών και βρίσκονται ή σε ρύθμιση ή σε εκκρεμότητα. Να σημειωθεί δε πως με το «κλείσιμο» των δηλώσεων ξεκινά ο ΕΝΦΙΑ, τα ειδοποιητήρια του οποίου θα αναρτηθούν τα τέλη Αυγούστου, με την πρώτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, μαζί με τη β δόση του φόρου εισοδήματος και ότι άλλο.

Οπως και να έχει και με ανοιχτή την πιθανότητα να δοθεί και νέα ολιγοήμερη παράταση η πρώτη δόση για τη δήλωση που αφορά τα εισοδήματα του 2016 θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Στις 15 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις των φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε δύο διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου και η δεύτερη τον Νοέμβριο.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου