ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα 500 εκατ. κατά της ακρίβειας στην ενέργεια – Όλο το πακέτο για ρεύμα, επίδομα θέρμανσης, φυσικό αέριο

μέτρα-500-εκατ-κατά-της-ακρίβειας-στην-εν-375606

Ανακοινώσεις με μέτρα για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το επίδομα θέρμανσης πραγματοποίησαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει και την ενέργεια, προχωρά σε πρόσθετα μέτρα στήριξης. Συνολικά το πακέτο των μέτρων για ρεύμα και επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε επιπλέον έκπτωση για το ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσθετη ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.

Πρώτον, το κράτος ενισχύει την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής έως το τέλος του έτους και με ιδιαίτερη πρόνοια για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο. Το συνολικό κόστος της έκπτωσης φτάνει τα 326 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον το κράτος ενισχύει το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Έτσι το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με ένα τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με δύο τέκνα και κατά 68% για τα νοικοκυριά με τρία τέκνα. Το επίδομα για κάθε τέκνο αυξάνεται κατά 20% αντί για 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ που ήταν.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου , υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος του επιδόματος υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση ρεύματος 18 ευρώ τον μήνα για όλους – Τι ισχύει για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε όλα ανεξαρτήτως τα νοικοκυριά.

Όπως είπε o κ. Σκρέκας “η κλιμάκωση της κρίσης απαιτεί την επέκταση των μέτρων στήριξης επειδή εμείς είμαστε δίπλα στα νοικοκυριά ως κυβέρνηση και θέλουμε να τους στηρίξουμε από αυτές τις έκτακτες εξαιρετικές συνθήκες. Όταν υπολογίσαμε την αρχική επιδότηση των 30 ευρώ την μεγαβατώρα η μέση ηλεκτρική τιμή στην χώρα μας άγγιζε τα 100 ευρώ, σήμερα που μιλάμε έχει ξεπεράσει τα 150 ευρώ την μεγαβατώρα. Άρα αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην επέκταση των μέτρων για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Για αυτό τον λόγο υπερδιπλασιάζουμε τα κεφάλαια που εισφέρoυμε στο Ταμεία Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες των ρύπων. Και έτσι από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαμε ανακοινώσει αρχικά, το Ταμείο θα λάβει 400 εκατ. ευρώ… επαναλαμβάνω από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα .Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να διπλασιάσουμε την επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα ανεξαρτήτως τα νοικοκυριά.

Και να αξιοποιήσουμε πα΄νω από 300 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό .Το ύψος της κρατικής στήριξης αυξάνεται κατά 100%, διαμορφώνεται στα 60 ευρώ την μεγαβατώτρα από 30 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό σημαίνει μια απευθείας κρατική επιδότηση της κυβέρνησης της τάξεως των 18 ευρώ τον μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση”

” Επιπλέον η ΔΕΗ θα αναλάβει -και ζητάμε βέβαια και από τους υπόλοιπους παρόχους επιπλέον στήριξη…. θα αναλάβει να κάνει επιπλέον έκπτωση ώστε να καλύψει και το διάστημα της κατανάλωσης μεταξύ 300 κιλοβατώρων και 600 κιλοβατώρων το μήνα”, συμπλήρωσε.

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος

Εν συνεχεία μίλησε και για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου του ρεύματος. Όπως είπε ” η στήριξη ανέρχεται στα 80 ευρώ την κιλοβατώρα. Άρα η μηναία επιδότηση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα είναι 24 ευρώ το μήνα ώστε αυτοί να μην δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όλους τους υπόλοιπους η αύξηση δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 ευρώ το μήνα. Και επειδή αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τις συνεχείς μεταβολές το ύψος της εκτίμησης εφόσον χρειαστεί, το ύψος της ενίσχυσης θα αναθεωρηθεί, θα επανεκτιμηθεί μετά το χρονικό διάστημα του 1 με 2 μηνών εφόσον δούμε ότι απαιτείται “.

Έκπτωση στο φυσικό αέριο

Σημαντική έκπτωση από την ΔΕΠΑ εμπορίας θα έχουν και οι καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Όπως είπε ” από την ενίσχυση των καταναλωτών που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή πέλετ ή ξύλα για την θέρμανση του σπιτιού τους, ερχόμαστε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ εμπορίας ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου να προωθήσουμε μια έκπτωση από την ΔΕΠΑ εμπορίας τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας στα νοικοκυριά.

Και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα η ΔΕΠΑ εμπορίας να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους να τους διαθέσει φυσικό αέριο με επιπλέον έκπτωση και αυτήν την έκπτωση και οι υπόλοιποι πάροχοι να την περάσουν απευθείας στα νοικοκυριά και στους καταναλωτές τους”, είπε αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Όλες οι αλλαγές για το επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά και τα διευρυμένα κριτήρια – Παραδείγματα

Αλλάζουν τα δεδομένα για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, αυξάνεται το ύψος της επιδότησης και διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης. Συγκεκριμένα:

Αύξηση ύψους επιδόματος θέρμανσης

– Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

O Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

– Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

– Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

– Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης για το επίδομα θέρμανσης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

O Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

O Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

– Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

– Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου