ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Ευρωζώνη, ΔΝΤ μπορούν να συμφωνήσουν για το ελληνικό χρέος

ντάισελμπλουμ-ευρωζώνη-δντ-μπορούν-ν-373470

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια μετά τη διάσωση, τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Σημείωσε ότι το σενάριο του ΔΝΤ είναι πιο «ζοφερό» από εκείνο του Eurogroup και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε το θέμα».

Εάν η ελληνική οικονομία τα πάει χειρότερα από το αναμενόμενο και η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους της, «τότε θα κοιτάξουμε τη διάρκεια των δανείων. Αλλά αυτό δεν είναι καν απαραίτητο τώρα» είπε.

Ο Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου