ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μειώνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο

ενεργειακή-κρίση-η-ευρωπαϊκή-βιομηχα-851206

Ο βιομηχανικός τομέας της Ευρώπης έχει αρχίσει να μειώνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, καθώς οι τιμές-ρεκόρ έχουν οδηγήσει τον «γαλάζιο χρυσό» σε απαγορευτικά επίπεδα τόσο για τους οικιακούς, όσο και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μέση κατανάλωση μέχρι σήμερα τον Οκτώβριο είναι 12% χαμηλότερη σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η εταιρεία συμβούλων Engie EnergyScan με έδρα το Παρίσι. Η κατανάλωση φυσικού αερίου είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, κατά 5% από τα επίπεδα του 2019.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε την αρχή μιας καταστροφικής τάσης της ζήτησης στον βιομηχανικό τομέα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της Engie EnergyScan.

«Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις μέχρι στιγμής, αλλά πραγματικά πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να δούμε εάν η τάση επιβεβαιωθεί, κυρίως όταν η ζήτηση αερίου για θέρμανση θα αυξηθεί».

Νέα ρεκόρ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ σχεδόν καθημερινά, λίγο πριν αρχίσουν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες να αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση στην περιοχή. Ορισμένες εταιρείες έντασης ενέργειας έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσιά τους επειδή το ενεργειακό κόστος είναι πολύ ακριβό ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η κρίση έχει επίσης φέρει στα όριά τους τους προμηθευτές ρεύματος και έχει βαρύνει πολύ τις τσέπες των ευρωπαίων καταναλωτών.

Οι τιμές αναφοράς της Ευρώπης για το φυσικό αέριο μπορεί να υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ροές του καυσίμου. Ωστόσο, παραμένουν σε τετραπλάσιο επίπεδο φέτος.

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη καθώς οι βιομηχανικοί χρήστες ήδη υποφέρουν από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hoarau.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου