ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία κρατά σταθερά η Ελλάδα στην ΕΕ

τη-θλιβερή-πρωτιά-στην-ανεργία-κρατά-σ-35896

Τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ παρουσιάζει σταθερά η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο 11,5%, ενώ στην Ελλάδα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούλιος 2014) έκλεισε στο 26,4%, με την Ισπανία να ακολουθεί (24%). Στα ύψη και η ανεργία των νέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Για εξευτελιστική πρωτιά μιλά η Αντιπολίτευση και βλέπει άλλη μια απόδειξη του αδιεξόδου της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στη ζώνη του ευρώ η ανεργία παρέμεινε στάσιμη σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά σε ετήσια βάση μειώθηκε (12% τον Σεπτέμβριο του 2013).

Στην ΕΕ των 28 η ανεργία έκλεισε τον Σεπτέμβριο στο 10,1%.

Τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σημειώθηκαν στη Γερμανία (5%) και στην Αυστρία (5,1%), ενώ μετά την Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην Ισπανία με 24%.

Επίσης καταγράφεται η -έστω και βασανιστικά αργή- αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν στο 27,8%, ενώ τον Ιούνιο του 2014 ήταν στο 26,7%.

Απογοητευτικά και άκρως ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία σε ότι αφορά την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης, με πολλούς να μιλούν για μια «χαμένη γενιά».

Στην Ελλάδα, σχεδόν ο ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών εξακολουθεί να είναι άνεργος, ενώ στην ευρωζώνη ο ένας στους τέσσερις.

Τέλος, στην Ελλάδα η καταγεγραμμένη ανεργία στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο στο 23,1%, ενώ στις γυναίκες ήταν στο 30,5%. Στην ευρωζώνη ήταν στο 11,3% και 11,8% αντιστοίχως.

Για εξευτελιστική πρωτιά μιλά η Αντιπολίτευση

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της ανεργίας εξαπολύουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις της Eurostat.

«Η εξευτελιστική πρωτιά που η Ελλάδα διατηρεί σταθερά εδώ και 24 μήνες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα ποσοστά της ανεργίας, αποτελεί την μεγάλη ντροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και της τρόικας και το αρνητικό επιστέγασμα των ανθρωποκτόνων μνημονιακών πολιτικών τους. Πρέπει να φύγουν, πριν μετατρέψουν την εργασία-ιδιαίτερα των νέων- σε άπιαστο όνειρο» ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Στρατούλη, υπεύθυνου για τα εργασιακά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για άλλη μια απόδειξη του πλήρους αδιεξόδου της κυβερνητικής πολιτικής μιλά η ΔΗΜΑΡ.

«Τα ποσοστά ρεκόρ που εξακολουθεί να καταγράφει η ανεργία στη χώρα, όπως εμφανίζονται στην έκθεση της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις ανεξάρτητων ινστιτούτων, τραπεζικών ιδρυμάτων και οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

«Η ανεργία και η τεράστια ανάπτυξη των κοινωνικών ανισοτήτων προσδίδει χαρακτήρα εθνικής ανάγκης για την αλλαγή της πολιτικής, η οποία διευρύνει το κοινωνικό χάσμα και διαλύει την όποια κοινωνική συνοχή.»

» Παρά τη θλιβερή ελληνική πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλες απολύσεις στο Δημόσιο και αδυνατεί να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας για άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα» προσθέτει.

Η Δημοκρατική Αριστερά, «θεωρώντας ότι η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα, έχει προτείνει δεσμευτική συμφωνία για νέο επενδυτικό πρόγραμμα, που κατά βάση θα στηρίζεται στις δημόσιες επενδύσεις, με στόχο τη μείωσή της κατά 10% σε τρία χρόνια».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου