ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία

παράταση-για-τον-φπα-στα-ιδιωτικά-σχολ-350636

Δόθηκε παράταση για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%. Τι αναφέρουν νεότερες πληροφορίες μετά και από την ανακοίνωση από τον υπηρεσιακό αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ότι θα υπάρξει νέα προθεσμία

Παράταση έως τις 16/10 θα δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%. Σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει σχετικά.

Τη διαβεβαίωση πως εντός της ημέρας θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στους παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης είχε δώσει νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάϊ ανέφερε ότι η απόφαση αναστολής της εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. “Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή”.

Ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων και πόλεμο ανακοινώσεων, ενώ συνεχίζεται το αλαλούμ. Να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζήτησε αργά χτες το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι “η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών”. Επισημαίνει ότι “η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μάλιστα ότι “μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου”.
“Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει πως “σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο”.

Έρχονται λουκέτα στα ιδιωτικά σχολεία

Λουκέτο έβαλε ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία, το Μιχαλοπούλειον του Πειραιά, έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας. “Η απόφασή μας είναι οριστική΄/ δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής.

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής, είναι η οικονομική κρίση. Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα΄/ σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. “Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200”, αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.

Η απόφαση όπως είναι φυσικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Σκληρή επίθεση από ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ΦΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απίστευτη σύγχυση και καταφεύγει σε ψέματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

1ον. Στο Πρόγραμμα που μόλις κατέθεσε υποστηρίζει ότι «η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα» και «έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης» (σελ. 35, Αύγουστος 2015).

Στη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρει ότι «η αναστολή του μέτρου είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά».
Τα σχόλια περιττεύουν…

2ον. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών». Το αντίθετο προκύπτει από την επιστολή της Κομισιόν.

3ον. Η χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.»

Ψεύδονται.

α. Η Νέα Δημοκρατία, από την ψήφιση του Μνημονίου (Ν. 4336/2015, 14.08.2015), όταν και ετέθη η διάταξη με τις προϋποθέσεις υπαγωγής και εξαίρεσης στην επιβολή της έμμεσης φορολογίας, είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο μέτρο.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης είχε αναφέρει, στη Βουλή, ότι «απορώ πώς δεχθήκατε, κύριε Πρωθυπουργέ, το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και στα ΙΕΚ και σε όλα. Ξέρω ότι έχετε ιδεοληψία με ό,τι ιδιωτικό ακούτε, αλλά τόσο πολύ; Υπάρχει Κοινοτική Οδηγία, η οποία δεν επιτρέπει ΦΠΑ στην παιδεία.

Γιατί το δεχθήκατε; Γιατί δεν τους λέτε ότι «εδώ παραβιάζετε Κοινοτική Οδηγία!» Γιατί το κάνατε αυτό;» (Πρακτικά Βουλής, 14.08.2015)

Ο Συντονιστής Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει, στη Βουλή, ότι «από χθες έχω ενημερώσει τον Υπουργό Οικονομικών για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας επί των προαπαιτουμένων για την ιδιωτική εκπαίδευση» (Πρακτικά της Βουλής, 13.08.2015).

β. Υπήρξε κοινή επιστολή του Τομεάρχη Παιδείας κ. Θ. Φορτσάκη και της Ευρωβουλευτή κας Μ. Σπυράκη προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας Τιμπόρ Νάβρατσιτς, καθώς και στους Υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (18.08.2015)

γ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων κ. Χαρ. Κυραϊλίδη τόνισε πως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ιδιωτική εκπαίδευση και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην άμεση επίλυση του προβλήματος. (27.08.2015)

δ. Υπήρξε Επιστολή του Συντονιστή Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εισηγήθηκε συγκεκριμένα δημοσιονομικά ισοδύναμα προς την Κυβέρνηση (28.08.2015).

Η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε μεθοδικά και συντονισμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το μέτρο, το υποστήριξε και σήμερα το «αποτάσσει».

Όμως, ο Ελληνικός λαός και τα νοικοκυριά έμαθαν ποιός τους εμπαίζει και ποιος μπορεί συνετά και αποτελεσματικά να διαχειριστεί την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί. Η ΝΔ μπορεί”.

Σφοδρή αντίδραση από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με αφορμή το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο δεν ισχύει σε κανένα κράτος της Ε.Ε., υπενθυμίζει ότι η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο ουδείς δικαιούται να στερεί με σπασμωδικές κινήσεις και αποφάσεις καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα.

Αντιθέτως το κράτος πρωτίστως οφείλει να την ενθαρρύνει παρέχοντας ισχυρά κίνητρα. Στην παρούσα συγκυρία, η κατακόρυφη επιβάρυνση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με έμμεση φορολογία αγγίζει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς αφορά σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και οδηγεί σε αύξηση της παραπαιδείας, με σημαντικές απώλειες εσόδων και για το κράτος.

Απαιτείται αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για αυτόν το βασικό τομέα άσκησης πολιτικής, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα και σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας πάντα υπόψη το δίκαιο και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταθερό μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα. Απορίας άξιον είναι το πώς η ελληνική κυβέρνηση αφενός και τα στελέχη της Ε.Ε. αφετέρου, σχεδιάζουν μέτρα και νόμους αμφιλεγόμενης κοινοτικής νομιμότητας.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου