ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600€ το μήνα σε 250.000 δανειολήπτες με στεγαστικό

600e-το-μήνα-σε-250-000-δανειολήπτες-με-στεγαστι-34892

Στο 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αλλά και στο 1ο της επόμενης αναμένεται να χορηγηθεί ο κύριος όγκος των οικονομικών ενισχύσεων προς τουλάχιστον 250.000 δανειολήπτες οι οποίοι εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση θα αφορά σε περίοδο 9 μηνών αλλά τα χρήματα προγραμματίζεται από το οικονομικό επιτελείο να καταβληθούν τα μισά φέτος και τα μισά από το νέο έτος.

Συνολικά, οι δανειολήπτες θα επιδοτηθούν με περίπου 400 εκατ. ευρώ ένα πολύ σημαντικό ποσό, καθώς η έρευνα που έγινε έδειξε ότι περίπου 330.000 δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, χρειάζονται 700 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν το σύνολο των δόσεων τους μέχρι το τέλος του κράτους.

Οι συντελεστές επιδότησης μπορεί να ξεκινούν από το 90% και προοδευτικά να φθίνουν στο 40-50% με την διάρκεια της επιδότησης να “κλειδώνει” στους 6 ή 9 μήνες. Έτσι, οι δανειολήπτες ουσιαστικά θα “μοιραστούν” με το κράτος το επόμενο χρονικό διάστημα το βάρος της πληρωμής του στεγαστικού δανείου. Σε κάθε δανειολήπτη, θα αντιστοιχούν από 400 έως 600 ευρώ ανά μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο είναι “πράσινο” ή “κόκκινο”. Για πρώτη φορά θα επιδοτηθούν με περισσότερα χρήματα οι “πράσινοι” δανειολήπτες.

Οι τελικές αποφάσεις για τα κριτήρια επιδότησης των δανειοληπτών αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα δεδομένα όμως είναι τα εξής:

1. 330.000 είναι το σύνολο των δανειοληπτών που εξυπηρετούν δάνειο πρώτης κατοικίας και χαρακτηρίζονται ως πληγέντες από τον κορωνοϊό. Περιλαμβάνονται μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Από αυτούς, θα επιδοτηθεί ένας μεγάλος αριθμός ενώ η εξαίρεση κάποιων δεκάδων χιλιάδων θα γίνει με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράττει ένας δανειολήπτης την επιδότηση, θα είναι να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά το δάνειό του. Έτσι, πρώτα θα καταβάλλεται το δικό του κομμάτι της δόσης και μετά θα πιστώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον λογαριασμό του το ποσό της κρατικής ενίσχυσης

3. Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης (και το ποσοστό επιδότησης) θα εξαρτάται από την κατάσταση του δανείου. Για τους πράσινους δανειολήπτες θα κυμαίνεται από 50-90% και για τους κόκκινους από 40-80%

Τα παραδείγματα για τους δανειολήπτες

Το πώς θα λειτουργεί στην πράξη ο μηχανισμός φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα. Δανειολήπτης εξυπηρετεί δάνειο και του έχει μείνει υπόλοιπο 100.000 ευρώ το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί σε 13 χρόνια. Με επιτόκιο 2,5% η δόση διαμορφώνεται στα 757 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα επιδοτηθεί με 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 75% για τους επόμενους τρεις και 50% για τους τελευταίους τρεις. Άρα θα πληρώνει:

1. 157 ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα τα εισπράττει από το κράτος

2. 189,27 ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης και τα υπόλοιπα 567,8 ευρώ θα τα εισπράττει από το κράτος και

3. 378,5 ευρώ για τους τελευταίους τρεις μήνες με τα υπόλοιπα 378 ευρώ να τα εισπράττει από το κράτος. Συνολικά, σε αυτό το δάνειο το κράτος θα βάλει 4639 ευρώ και το δανειολήπτης μόλις 2174 ευρώ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου