ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπρατήθηκαν τα ελληνικά CDS

δημοπρατήθηκαν-τα-ελληνικά-cds-341153

Σήμερα, 19 Μαρτίου, έλαβε χώρα η δημοπρασία των ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού δημόσιου χρέους (CDS). Τα CDS ενεργοποιήθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση του PSI καθώς η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) έκρινε ότι η ανταλλαγή ομολόγων δεν ήταν οικειοθελής λόγω της εφαρμογής, εκ μέρους της Ελλάδας, των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).

Η δημοπρασία έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της ISDA και τα ελληνικά ομόλογα έλαβαν πραγματική αποτίμηση το 21.5% περίπου της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό αντανακλά τη έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι ιδιώτες επενδυτές ακόμα και για τα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί το PSI.

Συνεπώς, οι πωλητές των ασφαλίστρων υποχρεούνται να πληρώσουν περίπου 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ στους κατόχους, δηλαδή το υπόλοιπο 78,5% από τα 3.2 δισ. των CDS που αφορούσαν τα αναδομημένα ελληνικά ομόλογα. Η συμφωνία λοιπόν στοιχειοθετεί «κούρεμα» λίγο μεγαλύτερο του 20% της επένδυσης των κατόχων CDS.

Η ενεργοποίηση και πληρωμή των CDS αποδεικνύει έμπρακτα ότι τυχόν επένδυση σε ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών αποτελεί καλή κίνηση για ανήσυχους ομολογιούχους. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, δεν απαξιώνονται τα CDS ως χρηματοοικονομικό προϊόν. Μη πληρωμή των ασφαλίστρων για το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση των ήδη μεγάλων πιέσεων στα ομόλογα άλλων κρατών της δοκιμαζόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου