ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης σημειώθηκε το 2020

αύξηση-στις-δαπάνες-έρευνας-και-ανάπτ-328474

Τη μεγαλύτερη αύξηση (+17,2%) της τελευταίας δεκαετίας πέτυχε η Ελλάδα στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1.50%, έναντι του 1.28% του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Παρά το γεγονός πως το 2020 χαρακτηρίστηκε από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, αυξήθηκε σημαντικά το πραγματικό μέγεθος των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, κατά 5,8% σε σχέση με το 2019.

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α στην Ελλάδα ήταν δύο δις 473,45 εκατ. ευρώ, αυξημένες δηλαδή κατά 135,8 εκατ. ευρώ.

Το 2020, στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους ενός δις 147,52 εκατ. ευρώ (0,69% του ΑΕΠ από 0,59%), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5% σε σχέση με το 2019, και συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο δείκτη δαπανών Ε&Α.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε τα εξής:

«Όταν στην έναρξη της θητείας μας, ο κύριος πρωθυπουργός ανέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, αναλάβαμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη και βάλαμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα: να ξεκολλήσουμε την Ελλάδα από την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει σ’ αυτό τον δύσκολο και ανταγωνιστικό τομέα.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που δύο χρόνια μετά, το 2020, η Ελλάδα πετυχαίνει τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας κατά 17,2% στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης και σας διαβεβαιώ ότι με την καλή μας συνεργασία με τον Υφυπουργό, κ. Χρίστο Δήμα και όλη τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας πια, προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα ώστε το 2021 να πάμε ακόμη καλύτερα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει χώρα έρευνας και τεχνολογίας».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε:

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους που είχαμε θέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν η σημαντική αύξηση, σε ετήσια βάση, της έντασης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Παρά τις δυσκολίες των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, συνεχίσαμε τις μεταρρυθμίσεις μας με αμείωτο ρυθμό, επιδιώκοντας την αύξηση της έντασης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης τόσο σε πραγματικό αριθμό όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ιδιωτικών δαπανών έρευνας και ανάπτυξης διαδραματίζει πλέον το νέο βελτιωμένο φορολογικό πλαίσιο με τις υπέρ-εκπτώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200% δίνοντας ώθηση στις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα να αυξήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους αλλά και προσελκύοντας σημαντικές νέες επενδύσεις.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται επιπλέον σημαντικές αλλαγές που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αύξηση της έντασης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης όπως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας των τεχνοβλαστών (spin off εταιρείες), δράσεις όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, τα Κέντρα Ικανοτήτων και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, το Elevate Greece, κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), αλλαγές απλοποίησης διαδικασιών για την έρευνα και καινοτομία, το νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και οι εμβληματικές επενδύσεις όπως η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ και το Thessintec».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου