ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη της ακρίβειας η Μεγάλη Βρετανία

στη-δίνη-της-ακρίβειας-η-μεγάλη-βρεταν-328438

Αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, άνοδος των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής, αλλά και ενίσχυση των κοινωνικών εισφορών, και ακόμα μεγαλύτερες ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη τη Βρετανία. Και σε αυτά να προστεθεί και ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και πλέον, όπως διατείνονται οι αναλυτές πολιτικής και οικονομίας, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθύνουσα κρίση. Μια κρίση που αφορά το κόστος ζωής και η οποία εκδηλώνεται ανεξαρτήτως μέτρων, τα οποία προβλέπονται στον τελευταίο προϋπολογισμό προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειές της. «Σε όλο το εισοδηματικό φάσμα στη Βρετανία θα παρατηρηθεί αύξηση κόστους», σημειώνει ο Γκάρι Λέμον, διευθυντής πολιτικής και ερευνών στο Ιδρυμα Τράσελ, το οποίο στηρίζει περισσότερα από 1.300 κοινωνικά παντοπωλεία στη χώρα. «Τώρα, βέβαια, εάν το εισόδημα ενός ανθρώπου είναι πολύ περιορισμένο, τότε όλες οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχθούν πολύ πιο ανησυχητικές, προκαλώντας τεράστιο και δυσανάλογο αντίκτυπο σε όσους βρίσκονται στα κατώτατα στρώματα». Ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα εκτιναχθεί στο 5%, ήτοι θα καταστεί υπερδιπλάσιος του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας. Η αύξηση του κόστους ζωής λαμβάνει έτι μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της αύξησης στους φόρους εισοδήματος εξαιτίας των προσπαθειών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να ανακτήσει τις δαπάνες των μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού και να χρηματοδοτήσει τη μακρόπνοη κοινωνική πρόνοια.

Εκτίναξη του πληθωρισμού, μεγαλώνουν οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία.

«Αυτή τη στιγμή πάμπολλοι άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από μια τέλεια θύελλα», διευκρινίζει η Σου Γουέιτμαν, διευθύντρια έργου στο κοινωνικό παντοπωλείο του ιδρύματος Τράσελ στην πόλη Τόντον της δυτικής Αγγλίας. «Μια άλλη διευθύντρια κοινωνικού παντοπωλείου στο Λονδίνο, η οποία διατήρησε την ανωνυμία της, δήλωσε ότι, προτού ξεσπάσει η πανδημία, κάλυπτε με τις προμήθειές του σχεδόν 80-120 οικογένειες τον μήνα, «ενώ τώρα αριθμός των ατόμων φθάνει τους 2.000-2.500 το εν λόγω διάστημα». Στον νέο προϋπολογισμό, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, προβλέπονται μέτρα για να αντιμετωπισθεί η εισοδηματική ανισότητα σε όλες τις περιφέρειες της Βρετανίας. Αλλά, πέραν των μεγαλόπνοων έργων υποδομής για την τόνωση των τοπικών οικονομιών, ο προβληματισμός οξύνεται για τους υψηλότερους φόρους και ειδικά για όσες οικογένειες έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το ερευνητικό ίδρυμα Ρεζολούσιον υπολογίζει ότι το φορολογικό φορτίο στα νοικοκυριά έως το 2026-2027 θα φθάσει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1950 και μετά, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων όπως είναι το «πάγωμα» των κατώτατων ορίων εισοδηματικής φορολόγησης και οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το ιδρυμα, οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν κατά μέσον όρο τα νοικοκυριά με 3.000 λίρες επιπλέον σε φόρους. Παρά ταύτα δεν υπάρχουν μόνο κακές ειδήσεις.

Το πλουσιότερο 1/5 του πληθυσμού ίσως εμφανίσει μείωση κατά 3% στα εισοδήματά του λόγω φόρων, κατά 2% τα μεσαία στρώματα και λιγότερο από 1% τα φτωχότερα. Αλλά, εξαιτίας της τροποποίησης στο καθολικό επίδομα που λαμβάνουν 4,4 εκατ. οικογένειες με περιορισμένα έσοδα, αυτές θα έχουν μια τόνωση σχεδόν 3% στα έσοδά τους. Τέλος, «με την αλλαγή θα δοθούν παροχές σε φτωχές οικογένειες με εργαζομένους ή ανέργους και έως το 2025-2026 αυτές θα έχουν σχεδόν 2,8% περισσότερους πόρους», τόνισε ο Καρλ Χάντσκομπ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ιδρύματος.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου