ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σιγή ασυρμάτου» για την Ελλάδα από το ΔΝΤ

σιγή-ασυρμάτου-για-την-ελλάδα-από-το-321735

«Σιγή ασυρμάτου» για την Ελλάδα κράτησε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμιξη στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Αν και δέχθηκε ερωτήσεις για την βούληση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να επαναδιαπραγματευθούν επιμέρους σημεία του νέου προγράμματος στήριξης, ο Ράις δεν θέλησε να απαντήσει σε «υποθετικά» σενάρια και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Πρέπει να περιμένουμε την πολιτική διαδικασία. Θα σεβασθούμε την πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα» είπε και προσέθεσε: «Θα δούμε τι θέλει η νέα κυβέρνηση να κάνει. Δεν θέλω να δώσω μια ακριβή ημερομηνία για το πότε θα αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε στο τρίτο πρόγραμμα».

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ρωτήθηκε και για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για το εάν αυτό αποτέλεσε θέμα της πρόσφατης συνόδου της G20 στην Αγκυρα.«Δεν γνωρίζω κάποιες συζητήσεις στην Αγκυρα για την Ελλάδα», είπε το στέλεχος του Ταμείου.

Ο Ράις υπενθύμισε πάντως πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προσφάτως δηλώσει πως το θέμα του χρέους έχει «δύο πόδια». «Το ένα πόδι σχετίζεται με την εις βάθος μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και το δεύτερο πόδι σχετίζεται με την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος και στην βάση αυτή με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ερωτηθείς για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά για πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδος που έφεραν στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων να έχουν συνάντηση στο ΔΝΤ με αρμόδια στελέχη του Ταμείου ο Ράις διέψευσε το γεγονός αυτό. «Το ΔΝΤ δεν φιλοξένησε τέτοια συνάντηση», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκαθαρισθεί μετά τις εκλογές.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου