ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη εξίσωση ο έλεγχος στο ρεύμα

δύσκολη-εξίσωση-ο-έλεγχος-στο-ρεύμα-3201

Με την προσδοκία μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης στο θέμα του κόστους της ενέργειας που θα δώσει λύση στο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που έχουν όλα τα μέτρα τα οποία εξετάζονται για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος για ένα έτος κινείται το οικονομικό επιτελείο, καταστρώνοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική του για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η σημασία μιας ευρωπαϊκής λύσης

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χθες τη σημασία μιας παρέμβασης από την ΕΕ για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς θα επηρέαζε τις τιμές, την ενεργειακή επάρκεια και θα διευκόλυνε τη δημοσιονομική κυβερνητική πολιτική.

«Μια λύση είναι η ΕΕ να κλείσει μεσοπρόθεσμα συμβόλαια, είναι μια μεγάλη απόφαση και θα μειώσει τα δημοσιονομικά μέτρα», έλεγε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση θα περιμένει να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Μάιο, στην οποία εύχεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισης της ακρίβειας αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό.

Τα σενάρια

Σε αυτή την περίπτωση, θα κινηθεί μόνη της θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδια ελάφρυνσης των καταναλωτών, που έχουν όμως υψηλό δημοσιονομικό κόστος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ. «Το βάρος εξαρτάται από τον τύπο της παρέμβασης», λένε στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια τόσο προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά όσο και της συνέχισης των επιδοτήσεων με διάφορες παραλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Μάιο θα συνεχιστεί το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να μειωθεί το ύψος των ενισχύσεων συγκριτικά με αυτό που θα δοθεί τον Απρίλιο.

Οι τιμές του ηλεκτρικού τον τρέχοντα μήνα θα είναι «φαρμάκι», οι χειρότερες, λένε χαρακτηριστικά στο οικονομικό επιτελείο, αφού ο Απρίλιος τιμολογείται με τιμές Μαρτίου.

Ο στόχος είναι από τον Ιούνιο-Ιούλιο, όταν θα αρχίσει το νέο μεγάλο κύμα υψηλής κατανάλωσης ρεύματος λόγω καύσωνα και τουρισμού, η κυβέρνηση να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να εφαρμόσει μια νέα μεγάλη παρέμβαση.

«Θα έχουμε μια ύφεση στην πίεση στα νοικοκυριά γιατί έρχεται η “ευλογημένη” ελληνική άνοιξη, τελειώνει το κόστος θέρμανσης, δεν έχει μπει το air condition, οπότε στην πράξη υπάρχει περιορισμένη κατανάλωση ηλεκτρικού, ακόμη και στα αγροτικά και το πότισμα δεν έχει την ένταση του Ιουλίου και του Αυγούστου», αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεκανίκι από το μικρότερο έλλειμμα

Περιθώρια για δημοσιονομικές παροχές φαίνεται ότι δημιουργεί η βελτιωμένη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Το έλλειμμα του 2021, που θα είναι κατά μιάμιση μονάδα μικρότερο, δίνει στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την επίδραση που έχει το 2022 η καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης το 2021 (carry-over).

Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν πως το πιο χαμηλό έλλειμμα δείχνει πως η ανάγκη περιορισμού για φέτος είναι πλέον μικρότερη, αλλά και αποδεικνύει προς τις αγορές ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται και σε συνδυασμό με τη καλή φετινή πορεία, βοηθά στα νέα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο για τα 230 δισεκατομμύρια που είναι αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης και στα οποία προσβλέπει η Ελλάδα. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κοινή προμήθεια LNG, ρίχνοντας άμεσα τις τιμές αλλά και ως εγγύηση για τον δανεισμό από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Τα σχέδια

Το βασικό κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επιδότηση της αγοράς ώστε το τελικό κόστος της μεγαβατώρας να συγκρατηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Αντί να αποζημιώνονται οι καταναλωτές, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους.

Εναλλακτικά εξετάζεται η συνέχιση των κρατικών επιδοτήσεων με επέκταση του ορίου κατανάλωσης, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι καταναλωτές. Επίσης, εξετάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Το ποια πρόταση από όλες επιλεγεί θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα εξευρεθούν. Τα σημερινά δεδομένα μάλιστα μπορεί να ανατραπούν επί τα χείρω στην περίπτωση που επεκταθούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και στο πεδίο της ενέργειας, σενάριο που δεν αποκλείει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου