ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγές και τουρισμός βάζουν πιο ψηλά τον πήχη

εξαγωγές-και-τουρισμός-βάζουν-πιο-ψηλ-318575

Οι εξαγωγές και ο τουρισμός αποτελούν τα δύο ισχυρά «όπλα» της ελληνικής οικονομίας ακόμη και εν μέσω της κρίσης, καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Μάλιστα, η δυναμική που εμφανίζουν οι δύο αυτοί τομείς δημιουργεί προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη από το 2016.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη και στην περίοδο των capital controls, οι τουριστικές και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις επέδειξαν σημαντικές αντοχές, χάρη στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι του ανταγωνισμού, καθώς και στα ανοίγματά τους σε νέες αγορές και δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές -χωρίς τα πετρελαιοειδή- ενισχύθηκαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε ποσοστό 12,8% (ή κατά 1,23 δισ. ευρώ, στα 10,85 δισ.) συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, η Τουρκία από την πρώτη θέση υποχώρησε στην τρίτη. Στην 1η θέση πέρασε πλέον η Ιταλία και ακολουθεί η Γερμανία. Στη συνέχεια βρίσκονται η Κύπρος, η Βουλγαρία, ενώ στην 6η θέση (από τη 10η) ανήλθαν οι ΗΠΑ. Στην 7η θέση βρίσκεται η Αίγυπτος, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία. Οι μεταβολές αυτές στην κατάταξη των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών έχουν κυρίως να κάνουν με τη σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών, η οποία με τη σειρά της σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο μισό της χρονιάς, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται πολύ αυξημένες κατά 18% (με το ελαιόλαδο να ξεχωρίζει), οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται σαφώς ανοδικά κατά 12,2%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα κερδίζει πόντους στον τομέα της νέας τεχνολογίας.

Στον κλάδο του τουρισμού φέτος σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ οι αφίξεις θα είναι αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια επισκέπτες στα 26 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 15 δισ. ευρώ (από 24,2 εκατ επισκέπτες πέρυσι και έσοδα 13,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κλάδος φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε δύο εξαιρετικά απαιτητικές αγορές, της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος από την αγορά της Πολωνίας.

Η θετική αυτή εικόνα του ελληνικού τουρισμού αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί το προνόμιο να είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ και η τιμή των «πακέτων» θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου