ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο σχεδιασμός για τα κόκκινα δάνεια -Πιάνει… δουλειά ο «Ηρακλής»

αλλάζει-ο-σχεδιασμός-για-τα-κόκκινα-δά-315169

Ως γνωστόν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να τα κουβαλήσει κανείς και κάπως έτσι φαίνεται ότι τα σχέδια που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, θα μείνουν στο συρτάρι έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα δέοντα ο «Ηρακλής».

Το σχέδιο, που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο και πέρασε από την κρισάρα της Κομισιόν, στηρίζεται στη λογική ότι το Κράτος παρέχει εγγυήσεις 9 δισ ευρώ και οι τράπεζες μεταβιβάζουν σε Όχημα Ειδικού Σκοπού προβληματικά δάνεια ως 30 δισ ευρώ. Το ερώτημα εξαρχής ήταν τι είδους δάνεια θα μεταβιβάσουν προς τιτλοποίηση οι τράπεζες, καθώς το προϊόν πρέπει να είναι ελκυστικό στους επενδυτές, για να μπορέσει ο «Ηρακλής» να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι για να ενεργοποιηθούν οι κρατικές εγγυήσεις, που καλύπτουν τα υψηλής ποιότητας δάνεια, θα πρέπει να πουληθούν το 50%+1 των χαμηλότερης διαβάθμισης.

Μπορούν να πιεστούν οι τράπεζες να μπουν στον «Ηρακλή»; Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση ή ανακοίνωση από τις τράπεζες περί μη συμμετοχής τους, ωστόσο μένει να αιωρείται το ερώτημα για τις τιτλοποιήσεις που έχουν σχεδιάσει- εκτός «Ηρακλή»- και κατά πόσο αυτές είναι ανταγωνιστικές. Ανώτατη τραπεζική πηγή επεσήμανε στο economistas ότι η παρέμβαση του SSM θα είναι καθοριστική, καθώς αναμένεται να «ωθήσει» τις τράπεζες στον «Ηρακλή». Από το υπουργείο Οικονομικών συμπληρώνουν, δε, ότι «οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο εν όψει stress tests να κάνουν τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου” και κάπως έτσι φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι τράπεζες θα “παγώσουν” τις δικές τους τιτλοποιήσεις.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» δεν είναι απλή υπόθεση. Τουναντίον. Επί της ουσίας, θα πρέπει να προσαρμοστεί το ιταλικό μοντέλο στην ελληνική πραγματικότητα και αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο. Ως εκ τούτου, η αυλαία για τον «Ηρακλή» αναμένεται να σηκωθεί στις αρχές του 2020, ξεκινώντας την τιτάνεια προσπάθεια για μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή κάτω από τα 20 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, η ίδια ανώτατη τραπεζική πηγή εκτιμά ότι μόλις οι τράπεζες «ξεφορτωθούν» τα πρώτα 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων- με τη συμβολή του «Ηρακλή», θα ξεκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών….

[economistas.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου