ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΑΣΑ διεκδικεί €185 εκατ. από το Δημόσιο για επιδοτήσεις το 2011-13

ο-οασα-διεκδικεί-e185-εκατ-από-το-δημόσιο-γ-313035

Την άσκηση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ, διεκδικώντας 185 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους της κοινωνικής πολιτικής για κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το ΔΣ της εταιρείας «εγκρίνει την άσκηση αγωγής από τον ΟΑΣΑ κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Εργασίας… προς διεκδίκηση οφειλών για κάλυψη της διαφοράς κομίστρου από την παροχή δικαιώματος μετακίνησης μειωμένου κομίστρου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Η συνολική διεκδίκηση ανέρχεται σε 185 εκατ. ευρώ για την οποία δίδεται εντολή στη νομική υπηρεσία του οργανισμού να προχωρήσει στην άσκηση της αγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές αφορούν κυρίως τις επιδοτήσεις της περιόδου 2011-2013, οι οποίες ουδέποτε κατεβλήθησαν στον οργανισμό, παρά τις πρόνοιες του «νόμου Ρέππα» του 2011.

Ωστόσο, στη διεκδίκηση δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων που αποφασίστηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), το ποσόν με το οποίο το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποζημιώσει τον ΟΑΣΑ θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, η αγωγή γίνεται για τυπικούς λόγους και προκειμένου να μην παραγραφεί η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας και του Δημοσίου.

Προωθούνται δρακόντειες ρυθμίσεις για τα εισιτήρια

Επίσης, το ΔΣ του ΟΑΣΑ εισηγείται προς τα υπουργεία αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως η εξίσωση του κομίστρου με το γραμματόσημο, προκειμένου να καταστεί κακούργημα η παραχάραξη των εισιτηρίων, όπως δηλαδή ισχύει για όλα τα αξιόγραφα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, προωθεί την ένταξη των εισιτηρίων στις πρόνοιες του άρθρου 218, το οποίο ορίζει ότι όποιος «καταρτίζει πλαστά ή νοθεύει επίσημα ένσημα δηλωτικά αξίας, ιδίως ταχυδρομικά ή χαρτόσημα ή άλλα φορόσημα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει σαν γνήσια» ή «εν γνώσει τα χρησιμοποιεί σαν γνήσια» ή «τα προμηθεύεται γι’ αυτόν το σκοπό ή τα προσφέρει στην αγορά ή τα εισάγει σε κυκλοφορία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, όποιος ξαναχρησιμοποιεί αξιόγραφα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

Ακόμη, ζητείται η αλλαγή του άρθρου 391 που ορίζει ότι «όποιος χρησιμοποιεί μέσο δημόσιας συγκοινωνίας που προορίζεται για κοινή χρήση χωρίς να καταβάλλει το αντίτιμο εισιτηρίου οποιασδήποτε μορφής, τιμωρείται με κράτηση ή με πρόστιμο. Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από έγκληση».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου