ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 21 Ιουνίου η μητέρα των μαχών για χρέος και επόμενη μέρα

στις-21-ιουνίου-η-μητέρα-των-μαχών-για-χρ-3103

Η 21η Ιουνίου είναι η ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η «μητέρα των μαχών» για το ελληνικό ζήτημα. Ο καπνός που βγήκε χθες από το Eurogoup δεν ήταν λευκός –κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό άλλωστε- ενώ και το συμπέρασμα που προκύπτει από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης είναι αυτό που εδώ και αρκετό ισχυρίζεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Τίποτα δεν θα κλείσει μέχρι να κλείσουν όλα μαζί.

Από την χθεσινοβραδινή ενημέρωση πηγών στο ελληνικό στρατόπεδο κατέστη σαφές ότι οι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου. Η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την εξεύρεση λύσης για το χρέος, το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και φυσικά την απόφαση για την τελική εκταμίευση από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένονται οι τοποθετήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έψαχνε συμφωνία για το χρέος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αντί συμφωνίας –το ποιο είναι το περιεχόμενο της μερικής συμφωνίας για την οποία μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup- ζητήθηκε από τους θεσμούς να πραγματοποιήσουμε μια έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος με διαδικασίες εξπρές προκειμένου το περιεχόμενό της να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα προγραμματιστούν τα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ενώ οι θεσμοί θα υλοποιούν την έκθεση –δεν είναι ακόμη σαφές αν το ΔΝΤ θα κάνει τη δική του ξεχωριστή έκθεση κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό- η ελληνική πλευρά θα τρέχει με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να είναι έτοιμη στις αρχές Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 5 Ιουνίου ώστε η ελληνική πλευρά να έχει να παρουσιάσει κάτι μέχρι το Euroworking Group της 7ης Ιουνίου ενώ έως τις 9 Ιουνίου το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί.

Οι επόμενες ημέρες μέχρι και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα περιλαμβάνουν και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων με στόχο πριν τη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη τελική αξιολόγηση. Σε αυτήν παραπέμπεται και το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Τα φώτα πέφτουν αναγκαστικά από σήμερα στη στάση του ΔΝΤ. Το χρονικό ορόσημο που είχε θέσει ο Τόμσεν χάθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία και πλέον μένει να φανεί αν αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι πιθανότητες παραμονής στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, από τις δηλώσεις χθες διαφάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το αν υπάρχει χρόνος γι’ αυτό είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα 24ωρα. Το δεύτερο ζήτημα είναι το αν το ΔΝΤ «βλέπει» δημοσιονομικό κενό για το 2019. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η τελική του στάση για το αφορολόγητο και τα αντίμετρα του 2019.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου