ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πιο αδύναμη η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

λαγκάρντ-πιο-αδύναμη-η-παγκόσμια-ανάπ-298745

Στην προειδοποίηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιθανώς το 2015 πιο αδύναμη σε σχέση με το 2014 και ότι το 2016 αναμένεται μόνον μια μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης, προχώρησε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Americas Society Council of the Americas στην Ουάσινγκτον.

Η κ. Λαγκάρντ είπε πως αν και η ανάκαμψη ενισχύεται μετριοπαθώς στην ευρωζώνη, η Ιαπωνία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να καταγράψουν για πέμπτο έτος μείωση των ποσοστών ανάπτυξης.

«Η Κίνα επιβραδύνεται, η Ρωσία και η Βραζιλία αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Σε γενικές γραμμές η ανάπτυξη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής επιβραδύνεται», ανέφερε.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ακόμα μια τροχοπέδη, λόγω του ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. «Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών οι αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν σε πολλές χώρες, και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι είναι τώρα αυξημένοι στις αναδυόμενες αγορές», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως το υψηλό χρέος, οι χαμηλές επενδύσεις και οι αδύναμες τράπεζες συνεχίζουν να επιβαρύνουν ορισμένες προηγμένες οικονομίες, κυρίως στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια η κ. Λαγκάρντ είπε πως τα χαμηλά επιτόκια συνέβαλαν στην αναζήτηση αποδόσεων εκ μέρους των επενδυτών, οδηγώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις μετοχών, κρατικών ομόλογων και εταιρικών χρεών. «Η Fed αντιμετωπίζει επίσης μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης: την εξομάλυνση των επιτοκίων με παράλληλη ελαχιστοποίηση του κινδύνου διατάραξης των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε πως οι χώρες διεθνώς είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα προετοιμασμένες για ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων από ό, τι στο παρελθόν. Ωστόσο, προσέθεσε πως η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η ισχυροποίηση του δολαρίου θα μπορούσε να αποκαλύψει αναντιστοιχίες νομισμάτων και να οδηγήσει σε εταιρικές πτωχεύσεις. Για την συστημική ευστάθεια τόνισε πως ειδικά η ευρωζώνη μπορεί να βελτιώσει τις επιδώσεις της εάν αντιμετωπίσει πλήρως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 900 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές είπε πως οι χώρες θα πρέπει να υιοθετούν ευέλικτες πολιτικές, όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη. «Το ΔΝΤ συνεχίζει να προτρέπει ότι οι προηγμένες οικονομίες με περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση πρέπει να το χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις, κυρίως την ποιότητα των υποδομών. Αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια παραμένουν προτεραιότητα, ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως απαιτείται αύξηση του «δημοσιονομικού χώρου» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση και προσέθεσε πως το ΔΝΤ το κάνει αυτό πράξη στα προγράμματα που έχει με Ιορδανία, Ιράκ και Τυνησία.

«Πάρτε για παράδειγμα, την τρέχουσα κρίση προσφύγων στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ανθρωπιστικό θέμα – αυτό είναι ένα οικονομικό ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες. Ο καθένας έχει την υποχρέωση να βοηθήσει», σημείωσε.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου