ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέματα-«αγκάθια» στο σημερινό EuroWorking Group: Κίνδυνος να χαθεί η υποδόση των 800 εκατ.€

θέματα-αγκάθια-στο-σημερινό-euroworking-group-κίν-297289

Δύσκολη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα βρίσκονται μία σειρά από θέματα-«αγκάθια» για την ελληνική κυβέρνηση, όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, οι συντάξεις, οι τράπεζες και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς και άλλα ζητήματα τα οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η συνεδρίαση του EWG έρχεται μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στον ANT1, στην οποία επιχείρησε να περάσει μία ευχάριστη εικόνα για την ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη των δεικτών και προχωρώντας σε προβλέψεις για ανάπτυξη 2% στο σύνολο του έτους.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ώστε να διευκολύνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές τον Οκτώβριο. Τη στάση των Βρυξελλών άλλωστε επαληθεύουν οι έπαινοι του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, τα θέματα-αγκάθια που θα πρωταγωνιστήσουν στην αποψινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα προσγειώσουν απότομα τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και την κυβέρνηση.

Καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα είναι εκείνο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες (έκδοση συντάξεων, προμηθευτές νοσοκομείων κλπ.) καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκριση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση έλαβε ήδη τον Ιούλιο μία υποδόση 800 εκατομμύριων ευρώ, από αυτά όμως μόλις τα 500 έχουν φτάσει στους δικαιούχους. Έτσι, εκκρεμεί η καταβολή των υπόλοιπων 300 εκατομμυρίων, και ακόμα 400 (στους δικαιούχους πρέπει να δοθούν συνολικά 1,2 δις), τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει από τους πόρους του προϋπολογισμού.

Την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου εντείνει το γεγονός ότι η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης πρέπει να γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου, καθώς αν δεν συμβεί αυτό, τότε χάνεται και επιστρέφει στον ESM.

Τράπεζες και πλειστηριασμοί

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες είναι και αυτό ένα από τα δύσκολα ζητήματα που θα συζητηθούν στο σημερινό EuroWorking Group καθώς αυτοί ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, όπως όλα δείχνουν όμως οδηγούμαστε προς τον Νοέμβρη.

Με τα stress test για τις τράπεζες να επίκεινται, αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια.

Έμφαση δίδεται και στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων ενόψει των stress test για τις τράπεζες τα οποία (κατόπιν πιέσεων του ΔΝΤ) επισπεύδονται και αναμένεται να γίνουν από το τέλος Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαΐου του 2018.

Στο τραπέζι του EuroWorking θα πέσει και το ζήτημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Συμβασιούχοι

Η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000 σε 52.000 που έγινε εξαιτίας της ρύθμισης για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ το καλοκαίρι, βρίσκει αντίθετους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Παράλληλα, τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις καθώς οι θεσμοί τα αντιλαμβάνονται ως έμμεσες αυξήσεις των μισθών οι οποίες προέρχονται μέσω επιδομάτων για έξοδα κίνησης για παράδειγμα.

Δημόσιο και κινητικότητα

Σημαντικό ζήτημα για τους θεσμούς αποτελεί και η κινητικότητα στο Δημόσιο στο οποίο η πρόοδος γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Εργασιακά

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις εκφράζονται και στο ζήτημα των εργασιακών και ειδικά στη μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα, οι θεσμοί αντιδρούν και για τις διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες. Τέλος, όσον αφορά στη ρύθμιση της αρμόδιας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου για τους εργαζόμενους που θέλουν να διεκδικήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς, οι θεσμοί από την πλευρά τους προτάσσουν τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Φορολογία στους αγρότες

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση αποτελούν και οι ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και αφορά στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει το σημερινό EuroWorking Group, όπως και το θέμα της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων μαζί με τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση αυτών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το «νέο ΣΔΟΕ»

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί έντονα τους θεσμούς είναι η δημιουργία του «νέου ΣΔΟΕ» στο οποίο θα προΐστανται ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Το νέο ΣΔΟΕ θα πραγματοποιεί ελέγχους κατά παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων. Ωστόσο οι θεσμοί από την πλευρά τους παρακολουθούν στενά το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα δύο υπουργεία και επικεντρώνονται στο πως η σύσταση του νέου αυτού σώματος θα επηρεάσει την ελευθερία κινήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου