ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδώνουν τα προαπαιτούμενα, έπεται και νέα λίστα

κλειδώνουν-τα-προαπαιτούμενα-έπεται-297120

Κλειδώνει σήμερα, Παρασκευή, στο EuroWorking Group -και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας- η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα. Επιπλέον, η Αθήνα πρέπει να προωθήσει και μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των 2 + 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών -με ποσό που μπορεί να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ- πριν το τέλος του έτους, γεγονός που θα απομακρύνει τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων.

Η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει το υπόλοιπο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν μέσα στον Οκτώβριο είναι η οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και η λήψη συμπληρωματικών μέτρων για το 2015.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσδιοριστούν:

  • Πόση θα είναι η αύξηση στη φορολογία των αγροτών
  • Ποιες θα είναι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά
  • Ποια θα είναι η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

Επίσης, θα πρέπει:

  • Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων
  • Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές
  • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή -και σε αυτή την περίπτωση- ισοδύναμων μέτρων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου