ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φοροκαταιγίδα» 6,7 δισ. ευρώ στα ακίνητα το 2013

φοροκαταιγίδα-67-δισ-ευρώ-στα-ακίνητ-2865

Από δύο έως και έξι φόρους ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το «χαράτσι» θα παραμείνει ως φόρος μέσω ΔΕΗ και το έτος 2013.

Η διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013 -όπως εισηγήθηκε η Τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση- βρίσκει σύμφωνο, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Τρόικα.

Όπως μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να εισηγήθηκε τη διατήρηση του τέλους ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013 -σε ηπιότερη, ωστόσο, μορφή- και να ενταχθεί στο σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων από τις αρχές του 2014.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «τροποποίησης» του τέλους ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται να γίνει πιο ήπιο.

Η Τρόικα, υπό το δεδομένο ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, θεωρεί ότι ο σχεδιασμός του ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι, δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ζητά η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ να διατηρηθεί και το 2013.

Όμως, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η συμφωνία για το «χαράτσι» συνεπάγεται τη διατήρηση και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σημαίνει, δηλαδή, ότι ματαιώνεται για φέτος η εφαρμογή του σχεδίου αντικατάστασης του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας και ότι, ως εκ τούτου, το 2013 θα ισχύσει όχι μόνο το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και ο ΦΑΠ, ο οποίος θα επιβληθεί σε όσου κατείχαν την 1η-1-2013 οικόπεδα αξίας άνω των 200.000 ευρώ!

Άρα θα παραμείνουν φέτος σε ισχύ και οι δύο επαχθέστατοι φόροι, οι οποίοι θα προστεθούν στους άλλους 4 που ήδη καλούνται να εξοφλήσουν εντός του τρέχοντος έτους οι ιδιοκτήτες ακινήτων! Και όλα αυτά ενώ οι περισσότεροι πολίτες, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αποπληρώσουν ούτε καν τους προηγούμενους φόρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου