ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «γολγοθάς» των προαπαιτούμενων: Εγιναν μόλις 15 από τα 95

ο-γολγοθάς-των-προαπαιτούμενων-εγι-282326

Πρώτος σταθμός Λουξεμβούργο, επόμενη στάση… Ουάσινγκτον. Από σήμερα, τα… ψέματα τελειώνουν για την κυβέρνηση και αρχίζει ο γολγοθάς της 3ης αξιολόγησης. Μπορεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να μην υπάρχει το θέμα Ελλάδα ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η πίεση θα αρχίσει να κλιμακώνεται. Κρίσιμες θεωρούνται οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσινγκτον.Aν και δεν υπάρχει στην ατζέντα η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόϊμπλε, ωστόσο οι επαφές που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός –πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις έχουν κλειδώσει και θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεδομένου ότι από το περασμένο Ιούλιο που τελείωσε η 2η αξιολόγηση μέχρι τώρα έχει συντελεστεί πολύ μικρή πρόοδος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν πλέον και γίνονται ασφυκτικά. Δεδομένου ότι σήμερα δεν θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον εστιάζεται:

1. Στο αν θα ανάψει το πράσινο φως μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα. Η σχετική απόφαση, θα ληφθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ουάσινγκτον. Αν κριθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη πρόοδος για την επάνοδο των επικεφαλής στο Χιλτον, το… ραντεβού θα ανανεωθεί πιθανότατα για τις αρχές Νοεμβρίου και μετά το Eurogroup του επόμενου μήνα. Οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον μπορεί να θεωρούνται πιο εύκολες τώρα που φαίνεται να έχει βρεθεί λύση στο θέμα των stress tests των τραπεζών ωστόσο υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το αν θα ζητηθούν νέα μέτρα από το ΔΝΤ για το 2018 και αν θα υπάρξει κάποια συζήτηση για το χρέος σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων

2. Στο αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα. Περιθώρια καθυστερήσεων σε αυτό το μέτωπο δεν υπάρχουν καθώς αν η δόση δεν εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του μήνα, τα χρήματα θα επιστρέψουν στον ESM κάτι που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του μήνα. Θα πρέπει να σταλούν άμεσα στους θεσμούς ώστε η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να ληφθεί κυριολεκτικά πάνω στο νήμα από το Euroworking Group στο τέλος του μήνα.

3.Ο πιο δύσκολος στόχος που θα πρέπει να επιτύχει το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος του μήνα (καθώς προϋποθέτει συνεργασία όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην 3η αξιολόγηση) είναι η ολοκλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του μήνα. Όταν το σύνολο των προαπαιτούμενων είναι 95, το 80% αφορά τελικώς σε 75 προαπαιτούμενα εκ των οποίων προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά περίπου 15. Μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου, απομένουν περίπου 20 ημέρες κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση, θα πρέπει να εκπληρώνει 3-4 προαπαιτούμενα σε ημερήσια βάση. Ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κατάλογο υπάρχουν και πολύ δύσκολα μέτρα όπως τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ (λόγω ΥΚΩ), οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, τα κοινωνικά επιδόματα κλπ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου