ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν τα δύσκολα, επιστρέφουν οι θεσμοί στις 23 Οκτωβρίου

αρχίζουν-τα-δύσκολα-επιστρέφουν-οι-θε-280892

Στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την έναρξη των διαδικασιών τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Την ημερομηνία ανακοίνωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου μετά το Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έστειλαν κοινό μήνυμα στην Αθήνα να αφήσει τις εξελίξεις στη Γερμανία και το ποιος θα αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών και να ασχοληθεί με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης καθώς τα υπεσχημένα δεν αλλάζουν. «Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα σημείωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup, ερωτηθείς για το κατά πόσο η έξοδος Σόιμπλε αλλάζει κάποια πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα», σημείωσε από τη μεριά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ντάισελπμπλουμ: Τίποτα δεν αλλάζει

«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους, δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Διαβεβαίωσε πως δεν μπορεί μια αλλαγή κυβέρνησης (σε οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα περιλαμβανομένης της Γερμανίας) να αλλάξει τα συμφωνηθέντα για την Ελλάδα ενώ άφησε μια μικρή σπόντα για τον Σόιμπλε!

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα απάντησε πως δεν βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα και πως οι εργασίες για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους». «Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε.

Η σπόντα για τον Σόιμπλε

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί θα αφιερώσουν χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ «πολύ δύσκολων ετών» που ήταν υπουργός, κατά τα οποία έπαιξε «σημαντικό ρόλο». «Είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup. Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Θα μου λείψει προσωπικά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι» τόνισε ο κ. Ντάισελπμπλουμ.

Μοσκοβισί: Να διοχετεύσουμε όλη την ενέργεια στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης

«Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και μετά να προετοιμάσουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού». Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και τα δημοσιοοικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη. «Το μόνο που έχουμε να λύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι η ουσία είναι η «δουλειά» που θα γίνει στην Ελλάδα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου