ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους

die-welt-αναπόφευκτο-το-κούρεμα-του-ελληνικο-28054

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εαρινής έκθεσης επιφανών γερμανικών ινστιτούτων που συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της προβλέψεις.

Η εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι οι οικονομολόγοι αυτών των ερευνητικών ιδρυμάτων συγκλίνουν σαφώς στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν ότι θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι απλώς αναπόφευκτο» δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH) Ολιβερ Χόλτενμέλερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ο Τίμο Βόλμερχόιζερ, οικονομικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo) θέτει -όπως πάντα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο- και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως εναλλακτική για την Ελλάδα: «Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», κάτι το οποίο όμως δεν συμμερίζονται όλοι οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης: «Αμφιβάλλω ότι οι θεσμοί της νομισματικής Ενωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν της έξοδο ενός κράτους μέλους» λέει στην εφημερίδα «Die Welt» ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).

Πάντως, καταλήγει η έκθεση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία.

Η εν λόγω έκθεση συντάσσεται κάθε χρόνο με τη βοήθεια –μεταξύ άλλων- του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH).

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου