ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό

τι-προβλέπει-το-πόρισμα-της-επιτροπής-279863

Τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό, το οποίο θα παραδοθεί το μεσημέρι.

Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.

Τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 – μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον υπολογισμός της σύνταξης όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου