ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμίρης: Δεν υπάρχει επιστροφή στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

εμίρης-δεν-υπάρχει-επιστροφή-στο-πρόγ-2704

Μέχρι τα τέλη του Απριλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Τα έσοδα αυτά αναμένεται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 2,3 δισ. ευρώ που πρέπει να αντλήσει η Ελλάδα από ιδιωτικοποιήσεις αυτό το έτος, αναφέρει.

“Δεν υπάρχει επιστροφή” δηλώνει ο κ. Εμίρης και προσθέτει: “Είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να προχωρήσει. Έχει αποφασιστεί με νόμο και έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν μπορεί να σταματήσει”.

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να δείξουν ότι η Ελλάδα στρώνει το κόκκινο χαλί για τους επενδυτές, αναφέρει ο κ. Εμίρης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

“Η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ είναι οι πιο σημαντικές. Εάν τα καταφέρουμε με αυτές τις δύο, τότε θα έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου για τα έσοδα”.

Ο ίδιος σημειώνει ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ώστε να κερδίσει ορμή το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ήταν η έλλειψη χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες.

Το “real estate είναι τοπική δραστηριότητα και χρειάζεται εγχώρια γνώση, εγχώρια χρηματοδότηση και πιθανότατα τοπικούς συνεργάτες”, δηλώνει.

Τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν την πώληση ακινήτων στο Λονδίνο και το Βελιγράδι και την ανάπτυξη του Ελληνικού, σημειώνει.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να σταματήσει μια ιδιωτικοποίηση εάν η τιμή δεν είναι ικανοποιητική.

“Είμαστε υποχρεωμένοι από το καταστατικό και από τον νόμο αλλά και από την κρίση μας για την πραγματική αξία” στα περιουσιακά στοιχεία, δηλώνει. “Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να είναι επιτυχείς και να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που κάνουμε είναι σωστό και δίκαιο”.

Για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο κ. Εμίρης σημειώνει ότι η γερμανική Hochtief AG “επιθυμεί να πουλήσει απ’ όσο γνωρίζουμε”.

“Ο επενδυτές που θα έρθουν στην Ελλάδα πλέον έρχεται σε μια κατάσταση που θα συνεχίσει να βελτιώνεται”, αναφέρει ο κ. Εμίρης. “Επενδύουν σε μια χώρα που θα είναι τελείως διαφορετική σε δύο χρόνια”, δηλώνει.

fpress.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου