ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίδες για μηδενικό ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές

ελπίδες-για-μηδενικό-φπα-στις-νεόδμητ-269794

Ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας φέρνει η νέα οδηγία για τον ΦΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο χώρο του real estate μιας και από τότε που εισήχθη ο ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, οδήγησε σε σταδιακό πάγωμα νέων κατασκευών.

Η νέα κοινοτική οδηγία θα τεθεί σε ισχύ το 2025 και προβλέπει την αναστολή της διάταξης για την κατ’ εξαίρεση υπαγωγή σε φόρο μεταβίβασης 3%. Να θυμίσουμε πως από το τέλος του 2019 η πληρωμή του ΦΠΑ έχει παγώσει με ορίζοντα το τέλος του 2022. Αυτό καθώς η επιβολή φόρου 24% το 2006 εκτόξευσε την τιμή αγοράς με αποτέλεσμα να επέλθει σχεδόν άμεσα πάγωμα στις αγορές ακινήτων.

Η απαλλαγή αγγίζει και την αντιπαροχή. Όπως αναφέρει η διάταξη “ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου”.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των “27” προσδιορίζει πλέον πως η χώρα μας μπορεί έχει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα της. Μάλιστα υπάρχουν και φήμες που έχουν διαρρεύσει πως πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί πρακτικά όχι απλά να έχει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αλλά μηδενικό.

Αναφορικά με τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων αναμένονται εξελίξεις. Σήμερα ο ΦΥΑ είναι παγωμένος μέχρι τα τέλη του 2022 καθώς ήταν ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι που λειτουργούσε ανασταλτικά. Αυτό γιατί ο ΦΥΑ υπολογίζεται με ένα πάγιο συντελεστή 15% στην διαφορά που προκύπτει από τις τιμές αγοράς-πώλησης ο οποίος πληρώνεται από τον πωλητή. Εδώ έχουμε επίσης ένα ζητούμενο προς μια Σολομώντεια λύση που είτε θα τον μονιμοποιήσει στην κατάψυξη είτε θα τον επεξεργαστεί σε πιο ρεαλιστικά κριτήρια.

Μεταβιβάσεις

Στο πεδίο των μεταβιβάσεων ακινήτων το Οικονομικών σχεδιάζει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να υπογράφονται συμβόλαια και μετά την έναρξη του νέου έτους με τις τρέχουσες και όχι τις νέες τιμές προσδιορισμού που θα ισχύσουν από 1.1.2022.

Πρόκειται για μια παράταση 15 ημερών (μέχρι 15.1.2022) προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα συμβολαιογραφικά γραφεία τα οποία έχουν κατακλυστεί για μεταβιβάσεις και πολίτες που θέλουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αφορούν στο 55% και συνολικά σε 7.000 περιοχές στην επικράτεια. Επίσης οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ για γονικές παροχές και δωρεές η ΑΑΔΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου