ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τουρκική λίρα κατρακυλά σε νέο χαμηλό επίπεδο

η-τουρκική-λίρα-κατρακυλά-σε-νέο-χαμηλ-265000

Βουτιά έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά, πέφτοντας σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο αξίας κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, κατέγραψε σήμερα Δευτέρα (13.12.2021) η τουρκική λίρα, ενώ ακόμα υπάρχουν ανησυχίες για τη ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις προοπτικές μιας ακόμα μείωσης επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη.

Η ξαφνική πτώση της τουρκικής λίρας είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε στο παρελθόν τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14,0 παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέσω πώλησης δολαρίων. Έως σήμερα στις 10:15 ώρα Ελλάδας δεν είχε ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε έως τις 14,99 λίρες έναντι του δολαρίου σε μια αγορά με χαμηλή ρευστότητα, από το επίπεδο των 13,889 όπου έκλεισε την Παρασκευή. Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, είχε περιορίσει τις απώλειές του και κινείτο στο επίπεδο των 14,44 λιρών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δεχόμενη πιέσεις από τον Ερντογάν, αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου