ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs για πετρέλαιο: Πιθανή αύξηση τιμών στα 100 δολάρια

goldman-sachs-για-πετρέλαιο-πιθανή-αύξηση-τιμών-σ-255398

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022 και το 2023 δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η αύξηση της προσφοράς του αναμένεται να είναι πολύ αργή για να καλύψει τη ζήτηση – ρεκόρ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, αν και η βασική πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι το μπρεντ θα κυμανθεί περί τα 85 δολάρια το 2022 και το 2023, θεωρεί ότι θα μπορούσε να φθάσει σε τριψήφια επίπεδα είτε λόγω μεγαλύτερης αύξησης του κόστους εξόρυξης είτε αν ένα απρόσμενο έλλειμμα προσφοράς ωθήσει τις τιμές πολύ υψηλά, ανέφερε ο επικεφαλής έρευνας της Goldman για ενεργειακά θέματα, Damien Courvalin.

Υπερβολική η πτώση των τιμών κατά 10 δολάρια

Οι ανοδικοί κίνδυνοι υπογραμμίζουν γιατί η Goldman εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση των τιμών του πετρελαίου ακόμη και μετά το ράλι πάνω από 40% που έκανε φέτος. Η τράπεζα θεωρεί τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών ως υπερβολικές που βασίζονται σε αδικαιολόγητες ανησυχίες σχετικά με την επιβολή περιορισμών λόγω της Ομικρον και αναμένει οι επενδυτές να αγοράσουν στις χαμηλότερες τιμές όταν οι διαχειριστές κεφαλαίων προχωρήσουν στη νέα κατανομή τους το επόμενο έτος.

«Η προσφορά είναι ανεπαρκής σε σχέση με την ισχυρή ζήτηση. Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να είναι υψηλότερες για να αντιμετωπισθεί το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των projects”, σημείωσε ο Courvalin.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών κατά 10 δολάρια ισοδυναμεί με την προεξόφληση μίας μείωσης της ζήτησης κατά 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για ένα τρίμηνο. Πρόκειται πιθανότατα για μία υπερβολική αντίδραση, καθώς οι κυβερνήσεις φαίνεται να αντιδρούν έως τώρα στην Ομικρον με περισσότερα τεστ παρά με νέα lockdown.

Μείωση των επενδύσεων

Πιο μακροπρόθεσμα, η αύξηση της παραγωγής πλήττεται από προβλήματα, όπως την αύξηση των τιμών άντλησης και την ακριβότερη χρηματοδότηση καθώς οι επενδυτές προτιμούν να στηρίζουν τους τομείς που εστιάζουν στην πράσινη οικονομία. Οι επενδύσεις σε πετρελαϊκά projects μεγάλων κύκλων έχουν επίσης υποχωρήσει λόγω των αβεβαιοτήτων για την ενεργειακή μετάβαση και τον αντίκτυπο στη χρήση των καυσίμων.

Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ είναι σε επίπεδα – ρεκόρ, με την κατανάλωση να αναμένεται να φθάσει νέα υψηλά επίπεδα το 2022 και το 2023, πρόσθεσε. Η χρήση των αεροπορικών καυσίμων θα συνεχίσει να υστερεί λόγω των σχετικών με την πανδημία ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά κάποια μη εκπληρωθείσα ζήτηση για ταξίδια είναι πιθανόν να υπάρξει καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως τα 110 δολάρια το βαρέλι, αν η προσφορά δεν μπορεί να ακολουθήσει και θα πρέπει να συμπιεσθεί η ζήτηση για να υπάρξει ισορροπία στην αγορά, είπε το στέλεχος της Goldman.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου