ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο των δανειστών στην κυβέρνηση για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

τελεσίγραφο-των-δανειστών-στην-κυβέρ-25388

Τελεσίγραφο έχουν στείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά τα όρια αντοχής της ίδιας όπως και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά ακόμη και τις υφιστάμενες αποκρατικοποιήσεις, οι θεσμοί βάζουν ξανά στο τραπέζι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προειδοποιώντας ότι θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή αν δεν περπατήσουν οι εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που συζητώνται εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική πλευρά, η τελευταία υποχρεούται είτε να υλοποιήσει με διαδικασίες – εξπρές το πολύπλοκο σχέδιο για την «κρατικοποίηση» του ΑΔΜΗΕ (51% στο Δημόσιο, 29% στο Χρηματιστήριο και 20% πώληση σε στρατηγικό επενδυτή) είτε να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση του 100% της θυγατρικής εταιρείας, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που βάζει το προσχέδιο είναι ασφυκτικό και η καταστρατήγησή του μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα – έως τον Ιούνιο – πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει προκηρύξει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 20% του ΑΔΜΗΕ.

Διαφορετικά, πρέπει έως τον Οκτώβριο του 2016 να ανακοινώσει ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% της εταιρείας, καταρρίπτοντας έτσι μία από τις πιο εμβληματικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Στην πρέσα επίσης βάζουν οι δανειστές τα όρια αντοχής της κυβέρνησης στο άλλο μεγάλο ενεργειακό θέμα-ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τη μνημονιακή υποχρέωση να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά κατά 25% ώς το 2018 και κατά 50% ώς το 2020.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την πώληση μέσω δημοπρασιών μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ (σ.σ.: μοντέλο ΝΟΜΕ), τότε για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μείωσης του μεριδίου της είναι απαραίτητο να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 34% της Επιχείρησης που κατέχει το Δημόσιο (πέραν του 17% που ήδη κατέχει). Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για πώληση του 51% της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, και σε περίπτωση πάντα που δεν περπατήσουν οι δημοπρασίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης σε έναν ή περισσότερους επενδυτές του 40% των ενεργών μονάδων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπει ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ, και να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2017.

Η διατύπωση αυτή δείχνει ακριβώς και την πίεση που ασκούν προς την κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι απειλούν πλέον με πώληση περισσότερων μονάδων από το 30% που προέβλεπε ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διατηρείται σε ισχύ, απλώς έχει παγώσει και δεν έχει καταργηθεί, παρότι η νυν κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει, κάτι για το οποίο δέχεται συχνά πυρά από τη ΓΕΝΟΠ.

Είναι πασιφανές πως έτσι εξηγείται η δήλωσή του την περασμένη Τρίτη στο Χίλτον «θα έχουμε πρόβλημα αν οι δανειστές επιμένουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών».

Εξάλλου, ακόμη και αν εγκριθούν τελικά τα ελληνικά ισοδύναμα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των δύο ενεργειακών εταιρειών, είναι πολύ πιθανό η πώληση του 51% της ΔΕΗ να αποτελέσει ένα από τα επιπλέον μέτρα-ρεζέρβα ύψους 3 έως 3,6 δισ. ευρώ ώς το 2018, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου