ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επόμενο βήμα τραπεζών: Γενικές Συνελεύσεις για ΑΜΚ και capital plans

επόμενο-βήμα-τραπεζών-γενικές-συνελε-253136

Με αισιοδοξία, παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους, αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες. Μέχρι την Παρασκευή, καλούνται να υποβάλουν τα capital plans, ενώ παράλληλα πρόκειται να ανακοινώσουν Γενικές Συνελεύσεις για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα γίνουν μέσω βιβλίου προσφορών.

Η αισιοδοξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έγκειται στην εκτίμηση ότι οι ιδιώτες -κυρίως ξένοι- θεσμικοί επενδυτές θα καλύψουν σημαντικό κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα τις βρει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον των ιδιωτών, ωστόσο το στοίχημα είναι κρίσιμο καθώς όλα τα ιδρύματα θα απευθυνθούν στους επενδυτές ταυτόχρονα.

Σε αυτό το κλίμα, οι τράπεζες καλούνται έως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου να υποβάλουν τα capital plans τους, τα οποία θα καθορίσουν το οριστικό ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου στο οποίο τελικώς θα προβούν.

Οι ΑΜΚ των τραπεζών θα γίνουν μέσω του βιβλίου προσφορών, το οποίο θα ανοίξει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επίκεινται Γενικές Συνελεύσεις.

Oι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν και σε δημόσιες προσφορές μετοχών στο εγχώριο επενδυτικό κοινό, ωστόσο τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για μεγάλη ανταπόκριση.

Εφόσον οι τράπεζες καλύψουν από ιδιώτες τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου αλλά και ένα κομμάτι του δυσμενούς σεναρίου, ό,τι απομείνει από ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης ή υψηλής διαβάθμισης αλλά και οι προνομιούχες μετοχές που δεν έχουν εξαγορασθεί, υποχρεωτικά θα μετατραπούν σε νέες μετοχές στις τιμές της αύξησης.

Για το τμήμα του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί, θα εκδοθούν από το ΤΧΣ Cocos (μετατρέψιμες ομολογίες) σε ποσοστό 75%, ενώ για το υπόλοιπο 25% θα εκδοθούν κοινές μετοχές.

Σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τη Δευτέρα, το επιτόκιο των ομολογιών θα είναι στο 8%.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου