ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

νέα-παράταση-για-την-ηλεκτρονική-ταυτ-246194

Παράταση ακόμα ενός μήνα, έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2022, παίρνει η υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Η παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή της εντάχθηκε ως νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητείται στη Βουλή, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί νομοσχέδιο – «σκούπα» με διατάξεις που άπτονται του αντικειμένου σχεδόν του συνόλου των υπουργείων.

Όπως ανακοίνωσε λίγο πριν στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τη νομοθετική βελτίωση για παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ως συνέπεια της αντίστοιχου χρονικού διαστήματος παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες και τη διεκπεραίωση των γονικών παροχών.

Πρακτικά έως το τέλος Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο είχε ήδη ενταχθεί η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές έως το τέλος Ιανουαρίου 2022.

Οπως επισημαίνεται, ενόψει της αλλαγής των τιμών του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων από 1.1.2022, κρίθηκε σκόπιμη η αντιμετώπιση των δυσχερειών που ανακύπτουν λόγω του πλήθους των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους 2021.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση «παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021».

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την απόφαση για την παράταση στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ να κάνει λόγο για «δικαίωση του σκληρού αγώνα της».

Πλέον αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και το υπουργείο Εσωτερικών δίνοντας και αυτό μηνιαία παράταση στη λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η ΠΟΜΙΔΑ επίσης ζητεί «την αυτοδίκαιη παράταση ισχύος των πιστοποιητικών ΤΑΠ, διότι διαφορετικά, πέρα από την άδικη ταλαιπωρία των πολιτών, οι Δήμοι της χώρας θα υποχρεωθούν να επανεκδώσουν εντός του Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες πιστοποιητικά ΤΑΠ χωρίς να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου