ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αμείβονται Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια

πώς-αμείβονται-χριστούγεννα-πρωτοχρ-245475

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων τις ημέρες Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Βάσει της νομοθεσίας, Η 25η και η 26η Δεκεμβρίου, καθώς πλέον και η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) αποτελούν επίσημες αργίες. Κατά τις ημέρες αυτές απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων, με εξαίρεση εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν, δικαιούνται:
– Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
– Αν οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται, πως αν η επιχείρηση λειτουργήσει με άδεια και ο εργαζόμενος δεν προσέλθει να εργαστεί, τότε δε λαμβάνει ούτε το ημερομίσθιο της ημέρας ούτε την προσαύξηση του 75%.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου