ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια – Όχι σε κούρεμα καταθέσεων

ντράγκι-να-μειωθούν-τα-κόκκινα-δάνε-237921

Τα κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζονται, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη δευτερολογία του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει bail in των ελληνικών καταθέσεων.

Υπογράμμισε δε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις.

Οπως έχει δηλώσει ο κεντρικός τραπεζίτης παλαιότερα, οι προϋποθέσεις για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα αλλά να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς και να πληρούνται τα κριτήρια ποσόστωσης που θέτει η κεντρική τράπεζα στα προγράμματα QE.

Νωρίτερα, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν ενέργειες ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι η διαχείριση του προβλήματος των NPLs θα πρέπει να είναι «ισορροπημένη».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πιθανότατα το σύνολο της βοήθειας των 25 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ακόμη ότι ο ρόλος της ΕΚΤ στην τρόικα “δεν θα διαρκέσει για πάντα”. Σε σχέση με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), o τραπεζίτης σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί εάν το ELA θα πρέπει να παραμείνει εργασία των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ή θα πρέπει να γίνει μέρος του ευρωσυστήματος.

Ετοιμη να δράσει η ΕΚΤ

Οι ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο έχουν αποδυναμωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Οι ενδείξεις μιας βιώσιμης ανάκαμψης στον δομικό πληθωρισμό έχουν αποδυναμωθεί κάπως», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν και η ανάκαμψη σταδιακά θα ενισχύσει την τάση του πληθωρισμού, η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία των τελευταίων ετών συνεχίζει να επιβαρύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ονομαστικών μισθών, και αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές στη συνέχεια», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης πως για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους, ενώ σημείωσε πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην ομιλία του υπογράμμισε πως τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά με μέτριο βαθμό και πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών.

Κατά τον ίδιο, αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της. Η ομιλία Ντράγκι ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με το ευρώ να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

euro2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου