ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

έκλεισε-η-διαπραγμάτευση-με-τους-δανε-231872

Ολοκληρώθηκε στις 1:30 η διαπραγμάτευση που είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι για τα «κόκκινα» δάνεια τους πλειστηριασμούς και τις εκκρεμότητες από τα 48 προ απαιτούμενα του Οκτωβρίου

«Κλείσαμε σε όλα τα θέματα αύριο θα γίνει ένα EWG που θα επικυρώσει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων», είπε αποχωρώντας από την συνάντηση ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Όπως είπε, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο πλαίσιο των πλειστηριασμών που συμφωνήθηκε χθες, καθώς επίσης και τις αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων τα ισοδύναμα μέτρα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση τις τελικές ρυθμίσεις για τα γενόσημα και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Σήμερα θα συνεδριάσει και το Euro Working Group για να επικυρώσει την συμμόρφωση της Ελλάδας με όσα είχαν συμφωνηθεί για το τρέχον διάστημα .

Την Παρασκευή η συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών θα επαναληφθεί για να εγκρίνει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εισροή των χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης των προσφορών των ιδιωτών και τους υπολογισμούς για πρόσθετα κεφάλαια προς τις τράπεζες που θα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας .

Το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει προστασία για τους δανειολήπτες με χαμηλά εισόδημα που φτάνει μέχρι και σε αυτόματο κούρεμα της αξίας αγοράς σε σχέση με την σημερινή εμπορική αξία.

Στη βάση της η συμφωνία περιλαμβάνει την προστασία ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο που θα ξεκινά από τα 8.190 ευρώ για τον άγαμο και θα φτάνει τα 20.639 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Μάλιστα θα υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, όπου το δημόσιο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση πλήρους αδυναμίας πληρωμής και θα καταβάλει την ελάχιστη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο.

Η κατηγορία αυτή των δανειοληπτών καλύπτει το 25% των συνολικά 400.013 στεγαστικών δανείων δηλαδή περίπου 100.000 δανειολήπτες.

Παράλληλα, δημιουργείται μία δεύτερη κατηγορία που αφορά άλλους 150.000 δανειολήπτες στην οποία θα εντάσσονται με τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα έχει παράθυρο πλειστηριασμού αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η αντικειμενική αξία στην κατηγορία αυτή θα φτάνει στις 230.000 για μία οικογένεια. Το όριο διαβίωσης έχει συντελεστή έως 1,7% για 4μελή οικογένεια δηλαδή σε 35.086 ευρώ. Για 1 άτομο 13.206 και 23.659 για 2 άτομα, ενώ κάθε παιδί 5.724 ευρώ, με βάση το δηλωθέν εισόδημα στην φορολογική δήλωση.

Με μια προσπάθεια εξωδικαστικής συμφωνίας δανειολήπτης θα κάνει συμφωνία με ελάχιστη δόση με την τράπεζα. Ότι συμφωνηθεί τόσο σε όρους εμπορικής αξίας όσο και σε ελάχιστη δόση θα ισχύει μέχρι και το τέλος του 2018 και θα μένει ανεπηρέαστο από επιμέρους αναπροσαρμογές.

Θεσπίζονται, επίσης, υπάρχουν δικλείδες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές . Θεωρούν οι θεσμοί ότι υπάρχει κόσμος που μπορεί και δεν πληρώνει. Θα γίνει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία και τα περιουσιακά στοιχεία. Θα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία στις τράπεζα.

Αυτή την ώρα θα συζητούνται οι αλλαγές που θα γίνουν και στο νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και το ρόλο που θα έχουν τα distress funds για τα οποία έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αγοράς στεγαστικών δανείων.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στην απόκτηση άδειας πιστωτικού ιδρύματος για όλα τα Distress Funds που θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου