ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άνοδο άνω του 50% κλείνει το έτος το πετρέλαιο

με-άνοδο-άνω-του-50-κλείνει-το-έτος-το-πετ-231754

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1% την Παρασκευή, αλλά επρόκειτο να σημειώσουν τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη των τελευταίων 12 ετών, ωθούμενες από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση του Covid-19 και την αυτοσυγκράτηση των παραγωγών, ακόμη και όταν οι μολύνσεις αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο.

Την τελευταία ημέρα του 2021, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent ήταν έτοιμα να κλείσουν το έτος με άνοδο 53%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου των ΗΠΑ οδεύουν προς κέρδη 57%, την ισχυρότερη επίδοση για τα δύο συμβόλαια αναφοράς από το 2009, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 70%.

“Είχαμε Delta και Omicron και κάθε είδους αποκλεισμούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά η ζήτηση για πετρέλαιο παρέμεινε σχετικά σταθερή. Μπορείτε να το αποδώσετε αυτό στις επιπτώσεις των κινήτρων που υποστηρίζουν τη ζήτηση και των περιορισμών στην προσφορά”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CommSec Craig James.

Ωστόσο, μετά από άνοδο για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου σταμάτησαν την Παρασκευή, καθώς τα κρούσματα του Covid-19 εκτινάχθηκαν σε νέα πανδημικά υψηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποκινούμενα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κοροναϊού Omicron.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 86 σεντς ή 1,1% στα 78,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 80 σεντς ή 1% στα 76,19 δολάρια το βαρέλι.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για σοβαρές διαταραχές τις επόμενες εβδομάδες, με τα ποσοστά των λοιμώξεων να είναι πιθανό να επιδεινωθούν εν μέσω αυξημένων ταξιδιών για τις διακοπές, εορτασμών για την Πρωτοχρονιά και επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις χειμερινές διακοπές.

Με το πετρέλαιο να κυμαίνεται κοντά στα 80 δολάρια, ο Τζέιμς δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, η Ρωσία και οι σύμμαχοι, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, θα επιμείνουν στο σχέδιό τους να προσθέτουν 400.000 βαρέλια την ημέρα προσφοράς κάθε μήνα κατά τη συνάντησή τους στις 4 Ιανουαρίου, καθώς συνεχίζουν να μειώνουν τις απότομες περικοπές παραγωγής που εφαρμόστηκαν το 2020.

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου