ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς

τα-δημοσιονομικά-στο-επίκεντρο-της-συ-22596

Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και παρουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκινά στις 10 το πρωί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στη συνάντηση των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Τρίτη, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι τον Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου